Руските сили са преминали в ново настъпление край Авдеевка и Бахмут, съобщава военният анализатор на германския вестник BILDЮлиан Рьопке след анализ на данни с отворен код.

Според Рьопке в продължение на около три седмици от края на декември руските войски не са извършвали настъпателни действия в Източна Украйна. Сега те се опитват да атакуват отново. Видеозапис, разпространен в последните дни, показва движението на колона от руски танкове и бойни машини на пехотата към Авдеевка от североизток от близо до Красногоровка под прикритието на снежна буря. Твърди се, че руснаците са достигнали отбранителната линия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в близост до Авдеевската кариера. Не е ясно обаче как е завършила битката.

Рьопке отбелязва, че по-рано руските въоръжени сили се опитаха да превземат Авдеевка от северозапад близо до Степовое, от югозапад близо до Северное и от югоизток от Донецк. Скорошната атака от североизток се превърна в "сравнително нов“ вектор на атака, обяснява военният анализатор.

Близо до Бахмут руските въоръжени сили използват разрушения град като отправна точка за придвижване на запад към позициите на ВСУ. Наскоро там е засечено настъпването на руски танкове и бойни машини на пехотата. Въпреки няколко нива на защита срещу дронове, руската бронирана техника е била унищожена от украински дронове камикадзе и атаката на силите на Москва е била отблъсната.