Руската армия готви настъпление към Гуляйполе – важен стратегически и логистичен пункт за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), който – ако бъде превзет, ще подложи военните на Киев на масиран натиск в Запорожка област, пише германският вестник BILD.

Ветеран от ВСУ, който поддържа връзка с бойци на фронтовата линия, разкрива, че към настоящия момент руските сили се концентрират близо до окупирания град Пологи, за да настъпят оттам към Гуляйполе. "Руснаците сега подготвят настъпление в Запорожка област и прехвърлят войски в Пологи, за да атакуват в посока Гуляйполе. То е важен стратегически и логистичен пункт за украинците. Ако руснаците го превземат, Украйна ще бъде подложена на масиран натиск в Запорожка област“, обяснява източникът на изданието.

Друг събеседник на BILD от западните военни кръгове казва, че малко преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон съюзниците от Алианса са били информирани от Киев за украински мобилизационен план, който може да доведе до "локализирани контраатаки, започващи през есента“. Според BILD за тази цел във ВСУ вече се формират нови бригади, ротират се засегнатите части и се компенсират загубите. Западът смята, че руските военни сили може да бъдат "разтегнати“ през следващите месеци, което може да доведе до нов обрат на бойното поле. В същото време източник на BILD от Киев твърди, че сега "набирането на войници върви бавно“.