Измина седмица, откакто за първи път на фронта в Украйна бе забелязан руски танк, изцяло покрит с допълнителна броня. Наблюдателите шеговито го нарекоха "танкенщайн“ и "танк-костенурка“, но истината е, че въпреки присмеха машината се представя добре на фронта, коментират в редакцията на германския вестник BILD.

В рамките на 24 часа украинските оператори на дронове успяха да открият къде се намира танкът, наподобяващ първите бронирани машини от Първата световна война, и го унищожиха. Руската армия обаче разработи втори прототип на "танкенщайн“ - този път дори с мощни заглушители срещу вражески дронове камикадзе на покрива му.

Според разпространени видеозаписи новият "танкенщайн“ наскоро е навлязъл на повече от пет километра в територия, контролирана от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), и е превозил руски щурмовици точно в центъра на град Красногоровка. Само преди седмица селището бе изцяло под контрола на ВСУ. След тази маневра "танкът-костенурка“ се върна невредим.

Все по-осезаемият недостиг на боеприпаси във ВСУ също играе в полза на новото развитие. На видеото се вижда как украинската армия изстрелва шест артилерийски снаряда по танка, но нито един от тях не го улучва.