Руската армия се опитва да пробие отбраната на  Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) при Покровск в Донецка област, съобщава германският вестник BILD.

47-а механизирана бригада на ВСУ докладва, че руските войски провеждат настъпление в района на град Покровск, Донецка област. Според говорителката на частта Анастасия Блищик руските войски разчитат основно на пехотни атаки, поддържани от дронове.

"Фактът, че не сме виждали бронирани машини на бойното поле от месец, е най-малкото уникален, тъй като те [руснаците] са изчерпали тези оръжия“, увери Блищик.

По думите й украинските дронове са се доказали в борбата с руската техника, така че сега силите на Москва се опитват да пробият отбраната с помощта на пехотни части. Информацията за руската офанзива край Покровск се потвърждава и от Генералния щаб на ВСУ.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски отново се обърна към съюзниците с молба да предоставят на ВСУ повече системи за противовъздушна отбрана. По-специално той спомена неотдавнашния руски обстрел на град Днепър, в резултат на който загинаха петима души, а повече от 50 други бяха ранени. Съобщава се, че са нанесени щети на жилищни сгради и болница.