Руската армия е започнала да използва дронове, управлявани чрез оптичен кабел, съобщава военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

Експертът аргументира твърденията си с видео от Курска област, където руски дрон унищожи австралийския бронетранспортьор Bushmaster. Преди удара FPV дронът умело успява да избегне горящи машини по пътищата и в същото време се движи близо до асфалта. Той предава изображение с много високо качество на оператора. Рьопке счита това за доказателство, че дронът не е бил управляван от радиосигнал, а чрез оптичен кабел.

Такива дронове сега се тестват на Запад. В кутията, която е прикрепена към дрона, е поставена макара с ултратънък кабел с дължина до 10 километра. Фиброоптиката позволява на дрона да преодолява всяка система за радиоелектронна борба и да увеличи точността от 20% на 95%. Според Рьопке в момента има само три публично достъпни видеозаписа, които доказват използването на такива дронове от Русия. Следователно мащабът на приложение на тези системи остава неясен.