Източници от европейското разузнаване, цитирани от германския вестник BILD, предполагат, че Русия може да предприеме нападение срещу Европа през зимата на 2024-2025 г., в зависимост от тазгодишните президентски избори в САЩ.

Предупреждение идва и от полския министър-председател Доналд Туск, който заявява, че Русия може да нападне Европа в рамките на няколко години, ако страните от ЕС не се поучат от преструктурирането на руската икономика по военна линия и не засилят капацитета на отбранителната си индустрия. Европейското разузнаване предполага, че Русия може да предприеме нападение срещу Европа през зимата на 2024-2025 г., ако САЩ се окажат "без лидер" след президентските избори в САЩ през 2024 г., съобщава германският таблоид Bild, позовавайки се на източници от европейското разузнаване, допълва The Kyiv Independent.

Те твърдят, че потенциален руски удар по Европа може да бъде нанесен по време на преходния президентски период, ако президентът Джо Байдън не бъде преизбран. Този преходен период обхваща три месеца - от президентските избори в САЩ през ноември 2024 г. до последвалата инаугурация през януари 2025 г. Според източника от разузнаването Русия може да се стреми да извърши нападение срещу Европа по време на този преходен период, особено ако републиканският лидер, предишният президент Доналд Тръмп, бъде преизбран.

По време на кампанията си за президентския пост предишният президент Доналд Тръмп многократно критикуваше размера на помощта, която администрацията на президента Джо Байдън предоставя на Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано предупреди, че резултатът от предстоящите президентски избори в САЩ през 2024 г. може "много силно" да повлияе на хода на войната на Русия срещу Украйна. Германският изследователски център DGAP отправи предварителни предупреждения към западните държави, като предположи, че Русия може да започне директна атака срещу НАТО "само след шест до десет години". Докато полската агенция за национална сигурност предупреди, че Русия може да нападне НАТО след по-малко от 36 месеца. Полски официални лица и преди са предполагали, че Русия може да се насочи към член на алианса на НАТО в Източна Европа, включително страни като Полша, Естония, Румъния и Литва.

В сряда полският министър-председател Доналд Туск заяви, че защитата на въздушното пространство и укрепването на източния фланг на НАТО сега са "абсолютен приоритет". "Искаме да мобилизираме целия Европейски съюз и използваме всички възможни дипломатически и убеждаващи средства за това, така че да разберат, че без радикално увеличаване на усилията за въоръжаване ще изостанем много", обясни Доналд Туск.

"Това ще означава едно: Европа се излага на пряка руска атака през следващите няколко години", подчерта Туск, като добави, че никой не може да се съмнява, че "в тази стратегическа перспектива Европа е цел на руската агресия и това ще се случи, когато превъзходството на Русия във военния потенциал ще бъде очевидно".