Руснаците са увеличили седемкратно обсега на разработената през 50-те години на миналия век в СССР 500-килограмовата фугасна бомба ФАБ-500, пише военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

Създадени са като свободнопадащи бомби, обсегът на ФАБ-500 е бил до 10 километра в зависимост от височината на падане и ъгъла на удара. Според Рьопке руските военновъздушни сили сега са подобрили тези бомби, като са ги оборудвали с модул за планиране и коригиране. Към бойните глави са прикрепени крила и рул, което прави снарядите управляеми и увеличава обсега им на 70 километра. Те се изстрелват от изтребители-бомбардировачи Су-34. В небето подобрените ФАБ-500 изглеждат като малки самолети или дронове. Експертът на BILD е уверен, че към момента Украйна няма достатъчно средства в противовъздушната си отбрана, за да ги спре.

В неделя ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов съобщи, че руските войски са атакували Купянск с бомби ФАБ-500 с универсален модул за планиране и коригиране. Една от бойните глави е паднала близо до жилищни сгради. Няма да данни за жертви, но са нанесени щети гражданската инфраструктура.