Въпреки че в рамките на предварително необявената си визита в Украйна министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус потвърди ангажимента на страната му да подкрепя Киев, Берлин все още отказва да предостави крилати ракети Taurus на Украйна. Военният анализатор на вестник BILD Юлиан Рьопке отбелязва, че министърът е отговорил на въпроса за ракетите с "леко раздразнение" и по този начин не е създал впечатление, че позицията на Германия по въпроса за доставките може да се промени в близко бъдеще.

Посещението на Писториус не бе обявено предварително и е подготвяно в "условия на най-строга секретност“. Според Рьопке в рамките му министърът е искал "да получи възможно най-точна картина на ситуацията, да разговаря с украинските войници и да разбере техните военни нужди...Никой германски министър не се е доближавал толкова близо до украинските войници“, отбелязва изданието.

Писториус не се ограничи само с протоколни събития и посети тренировъчния лагер на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) край Киев. Там му бяха показани западни снайперски пушки и симулатор обучение на танкови екипажи. Той разгледа и казармите на украинските войници. През цялото това време новият министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров беше до Писториус, подчертава авторът.

По време на посещението си министърът непрекъснато е чувал думи на благодарност от войниците по адрес на себе си и на Германия. "За продължаващата германска подкрепа с оръжия и боеприпаси“, за факта, че "Писториус не е забравил Украйна и нейната борба“, пояснява Рьопке. Писториус е повторил, че "Украйна трябва да спечели тази война“ и е потвърдил, че Германия ще продължи да прави всичко възможно "въпреки икономическата криза в страната и войната в Близкия Изток“.

Рьопке съобщава, че германският министър обяви нов пакет военна помощ за Киев, но в него не са включени нови оръжия - включително ракетите Taurus, за които Киев настоятелно моли Берлин. "Ситуацията в това отношение не се е променила“, обясни Писториус пред репортери, а Рьопке допълва, че реакцията му е била на "леко раздразнен“ от съотвения въпрос.

Военният анализатор на BILD смята, че подобно решение на германското правителство намалява "шанса на Украйна да обърне хода на войната в южната и източната част на страната в своя полза“. Освен това, според Рьопке, реакцията на Писториус на въпроса на журналистите за Taurus "не създава впечатлението, че нещо ще се промени в близко бъдеще“.