През последните десет дни Израелските отбранителни сили се бият с бойците на ХАМАС на територията на Ивицата Газа и вече са успели да установят контрол над повече от 25 квадратни километра, като на места са навлезли с до шест километра по-дълбоко в територията на анклава. И за тези успехи си има обяснение - комплексът за активна защита Trophy, който се превърна в истински "кошмар за ХАМАС“, пише военният анализатор Юлиян Рьопке в статия за германския вестник BILD.

В същото време успехите увеличават опасността за израелските военни: колкото по-дълбоко навлизат в Газа, толкова по-плътни стават сградите и толкова по-лесно е за бойците да се доближат до бронираните им превозни средства. ХАМАС разполага с хиляди противотанкови ракети и гранати: те трябва да се приближат само на около 200 метра до оборудването, за да могат да открият огън с гранатомети.

Израелските отбранителни сили обаче разполагат с високотехнологични оръжия, които осуетяват плановете на бойците. Почти цялата съвременна израелска техника е оборудвана със системата за защита Trophy, която с помощта на радарна система и специално оръдие прихваща и унищожава повече от 95% от изстреляните снаряди.

Въпреки че множество видеоклипове на ХАМАС показват атаки срещу израелски танкове и бронетранспортьори, почти всички от тях завършват веднага след експлозията на снаряда. Те изглежда не постигат друг ефект освен голяма експлозия близо до целта – но не и поразяването й.

Уязвимостта на системата Trophy е, че тя изисква една и половина секунди за презареждане. Ако вторият снаряд достигне целта през това време, оборудването ще бъде незащитено - екипажът ще бъде принуден да разчита само на бронята.

През първите десет дни от израелската сухопътна операция бойците на ХАМАС успяха да убият най-малко 33 войници на еврейската държава. Основните причини за смъртта им, според BILD, са снайперистки атаки, удари с дронове и ракетни атаки срещу превзети сгради.