Охраната на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп вероятно не е видяла стрелеца, открил огън срещу него, заради дърво, твърди експертът по анализ на отворени данни на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

Журналистът стига до това заключение, след като анализира сателитни снимки и видеозаписи от опита за убийство. Картата показва, че снайперистите, охраняващи Доналд Тръмп, са били зад трибуните. Извършителят на стрелбата Томас Матю Крукс се е изкачил на покрива на сградата вдясно от трибуните. Може би снайперистите не са го видели поради неудобния ъгъл на гледане и дървото, което ги е разделяло, обяснява Рьопке.

Преди първия изстрел Тръмп е обърнал главата си надясно, т.е. с лице към стрелеца. Деляли са ги около 135 метра. Затова куршумът е ожулил дясното му ухо. Съдейки по звуците на стрелбата, охраната е застреляла Крукс в рамките на две секунди. На записите се чуват три единични изстрела, последвани от мощен обратен залп, в резултат на което стрелецът умира. Освен това снайперистите са се обърнали рязко надясно, т.е. първоначално са държали на мушка друга зона. Тези зрители, които са стояли отляво на републиканеца, т.е. по посока на стрелбата, са били тежко ранени.