Обкръженият от руснаците Покровск се е превърнал в град-признак, но ситуацията там съвсем не е критична, уверява военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке в репортаж от място.

"Руските войски са взривили три естакади, които са водели към града. Сега в него се влиза по черен път. По улиците на областния център практически няма хора. Някога тук са живели 65 000 души, сега са останали около 10 000, като цяло прилича на град-призрак. Няма много разрушени сгради или следи от война, светофарите работят, доста е чисто и дори измамно спокойно, макар в далечината да се чуват артилерийски експлозии“, разказва журналистът.

"Тъй като фронтът беше стабилизиран в началото на септември и руснаците бяха спрени на тези линии, където остават днес, те преминаха към тактиката на поразяване на града с управляеми авиационни бомби и ракети. Обстрелват по-малко гражданска инфраструктура, но тя все още е в окаяно състояние. Атакуват предимно критична инфраструктура, като промишлени съоръжения. Според тях те могат да бъдат използвани от армията. Ситуацията с необходимите за живот вода, газ и ток е много напрегната. В някои райони изобщо няма електричество, в други само частично. Ситуацията не е критична, не може да се говори за хуманитарна катастрофа. Но тук няма условия за нормален престой“, обяснява Виталий, представител на Въоръжените сили на Украйна.

Той добави, че доскоро предградията на града са били обстрелвани с артилерия. Но през последните дни дронове също са започнали да летят и в центъра на града. "Сега врагът вече се опитва да вземе Покровск под контрол с FPV дронове“, допълва Виталий.