Руската контраофанзива се забави много - едва на 17 септември танковете на руските въоръжени сили напреднаха на юг от Коренево. Скоро Кремъл заяви, че армията има време до средата на октомври да върне под контрола на Москва териториите, окупирани от Въоръжените сили на Украйна, пише BILD.

Германското издание припомня, че според изявлението на Владимир Путин руската армия трябваше напълно да си възвърне контрола върху цялата територия на Курска област до 1 октомври. Но контраофанзивата се забави и срокът е удължен.

"Засега обаче дори тази цел изглежда илюзорна, тъй като командването на ВСУ прехвърля нови части в Курска област. Украинската армия се опитва да заобиколи руската контраатака в Курск и да принуди частите на ВСУ да се отбраняват на  няколко направления едновременно".

На 12 август украинският президент Володимир Зеленски за първи път потвърди операцията на ВСУ в руската Курска област. Той подчерта, че целта на операцията, започнала на 6 август, е да се освободят граничните територии на Украйна от руските войски, които редовно обстрелват Сумска област.

След това украинският президент заяви, че операцията в Курска област "върви по план и изпълнява задачите си". На 6 септември той отбеляза, че ВСУ контролира 1300 кв. км в Курска област, където са разположени повече от 100 населени места.