Курската операция е подобрила позициите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на фронта в Харковска област, пише военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке в доклад от района.

Експертът по анализ на отворени данни на е фронтовата линия в района, където руските войски се опитват да настъпят от май. Противопоставя им се 92-ра бригада на ВСУ, която включва и батальона "Ахил“. Около 500 негови бойци "преследват“ руски войници и бронирани превозни средства с помощта на дронове камикадзе. Сред тях има и такива германско производство, отбелязва Рьопке.

"Германските дронове са наистина добри, бих им дал осем по скала от едно до десет“, казва оператор на дрон с позивна Инди пред BILD.

Всеки германски дрон струва около 300 евро. За един ден Инди и неговият командир с позивна Лекс използват повече от 10 единици за удари по руски войници и техника.

"Аз самият бях пехотинец, така че познавам ситуацията от другата страна. И ми е жал за тези момчета. Но ситуацията е такава, че трябва да напуснат страната ни. Тогава вече няма да ми се налага да ги "ловя“. <..> От началото на нашата офанзива в Курска област броят на руските опити за атака тук е намалял. Само една голяма атака се случи преди три седмици. От 11-те им танка и БТР-а унищожихме 10 с помощта на дронове. Само един успя да избяга“, разказва Лекс пред BILD.