Крим се превърна в слабото място на Русия във войната й срещу Украйна, обект на постоянни атаки от украинските въоръжени сили. Това заяви военният експерт на BILD Юлиан Рьопке, коментирайки унищожаването на десантния кораб "Новочеркаск" в пристанището на Феодосия, както и свалянето от украинската ПВО на четири руски Су-34, излетели от Крим.

"Защо Крим, незаконно окупиран от 2014 г., е атакуван отново и отново? Защото това е ахилесовата пета на Путин във войната срещу Украйна", казва Рьопке.

Според него причините за това са няколко.

Изобилие от разузнавателни данни. Географското положение на Крим позволява на разузнавателните самолети на НАТО над Черно море да регистрират всяко движение на руските въоръжени сили и всяко радиосъобщение на полуострова. Те предават тази информация на украинските въоръжени сили, които могат да нанесат своевременен удар.

Разстояние за атака. Крим е в обсега на западните ракети, прехвърлени в Украйна. Например обсегът на Storm Shadow е 250 км, а на Patriot - 160 км.

Политически фактор. Западните страни не одобряват украинските удари на руска територия. Но те не признават анексирания Крим за руски, така че украинските въоръжени сили могат да атакуват полуострова с всички налични оръжия.

Лоялно население. В Крим остават хиляди украинци, недоволни от присъединяването към Русия. Те формират мрежа от информатори и предоставят на Киев данни, които могат да бъдат използвани за прецизни атаки.

Последните атаки на въоръжените сили на Украйна срещу Крим - какво е известно

В нощта на 26 декември украинските въоръжени сили унищожиха големия десантен кораб на руските окупанти "Новочеркаск“, който се намираше в района на Феодосия.

На борда на кораба е имало 77 членове на екипажа, от които 33 са изчезнали, 23 са ранени и един е убит.

Също така беше съобщено, че на борда на кораба е имало "Калибри“ и КАБ, които са детонирали, което е довело до практически пълното унищожаване на кораба; не е възможно да се възстанови.