Украйна може да създаде ядрени оръжия в рамките на няколко седмици и да ги използва срещу руската армия, пише BILD, цитирайки неназован украински служител, работещ в областта на доставките на оръжия.

"Имаме материала, имаме знанията. Ако поръчката бъде дадена, ще ни отнеме само няколко седмици, за да направим първата бомба", казва той.

Пояснява се, че това изявление е направено преди няколко месеца на закрит брифинг, на който присъства кореспондент на BILD.

Служителят уточнява, че подобен сценарий се смята за възможен, ако след края на сегашния конфликт Украйна не бъде приета в НАТО и последват нови действия от страна на руската армия. Западът трябва "да мисли по-малко за червените линии на Русия и много повече за нашите червени линии“, предупреди украинският представител.

BILD пише, че готовността на Киев за подобен сценарий се потвърждава от думите на Володимир Зеленски. На среща с Доналд Тръмп той заяви, че "или Украйна ще има ядрени оръжия и тогава те ще станат наша защита, или ще трябва да се присъединим към някакъв съюз. Днес няма други ефективни съюзи освен НАТО“, уточни Зеленски.

След разпадането на СССР Украйна остана със значителен ядрен арсенал. През 1994 г. Украйна, Русия, САЩ и Великобритания подписаха Будапещенския меморандум. В съответствие с документа този арсенал беше ликвидиран, а в замяна ядрените сили се ангажираха да гарантират сигурността на Киев.