Издигането на кандидатурата на Фридрих Мерц за кандидат за канцлерския пост във ФРГ е закъсняло отмъщение на Ангела Меркел, пише журналистът на BILD Флориан Каин.

Вече е ясно: 68-годишният лидер на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) ще стане основният опозиционен кандидат за канцлер на изборите за Бундестаг през септември 2025 година. С това се съгласи лидерът на "сестринския“ баварски Християнсоциален съюз (ХСС) Маркус Зьодер. Каин припомня, че Мерц за първи път стана лидер на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага през 2000 година. Тогава той бе на 44 години. Но две години по-късно Мерц бе заменен на този пост от нова консервативна звезда - Ангела Меркел.

Както си спомня менторът на Мерц Волфганг Шойбле в мемоарите си, тогава той ясно е дал да се разбере на младия политик, че "няма да има шанс“, ако се противопостави на Меркел. Това "развали отношенията между тях в бъдеще, което остана бреме за партията“, пише Шойбле в книгата си.

Скоро Мерц напуска политиката заради бизнеса за почти целия период на управление на Меркел. Той се върна едва когато тя обяви, че се оттегля от политиката. "Завръщането му също беше закъсняло отмъщение на Ангела Меркел“, пише Каин. "Беше сриван отново и отново. И винаги се изправяше. Някои в ХДС/ХСС клеветят, че амбициозната съпруга на Мерц Шарлот е искала всичко това повече от него“, отбелязва журналистът.