"Изглежда“, че Израел е нанесъл удари по руската военновъздушна база Хмеймим в Сирия, за да унищожи оръжия, предназначени за ливанската групировка "Хизбула“, пише германският вестник BILD.

Късно вечерта в четвъртък серия от силни експлозии избухнаха близо до единствената руска авиобаза в Сирия. Предполага се, че Израел е унищожил пратка оръжие, която е щяла да бъде доставена от Иран на "Хизбула“ през руската база.

Снимки и видеоклипове, направени от близкия град Джебла, показват мощни експлозии, идващи от базата Хмеймим, която се намира на пет километра от града. Малко след поредицата от експлозии членове на "Хизбула“ и сирийски журналисти съобщиха, че израелските ВВС са атакували руската база.

Израел използва въздушни удари от много години, за да попречи на доставките на оръжие за "Хизбула“ през Сирия. Досега обаче руската военна база не е била обект на атаки. Русия, както Иран и "Хизбула“, подкрепят сирийския президент Башар Асад.

"Израелската атака беше насочена срещу склад в руската база Хмеймим. Израел бомбардира базата час след като иранският самолет Qeshm Fars Air пристигна в нея“, пише Абдула ал-Муса, журналист от опозиционната сирийска телевизионна компания Syria TV.

Освен това един турски журналист подчерта пред BILD, че според негови източници иранският самолет е кацнал в руската база в 10:00 часа сутринта в сряда, 2 октомври, и е излетял отново в 17:00 часа, осем часа преди нощните атаки.

"Причината за атаките беше товарът, който той превозваше под прикритието на хуманитарна помощ за ливанците“, добави източникът на BILD.

Според други източници иранските оръжия са били унищожени на 700 метра от руската база, където са били съхранявани, след като са били доставени от ирански самолет. Според тези доклади Русия напразно се е опитвала да свали идващите израелски ракети.