Вече пет седмици Израел е във война - не само с бойците на ХАМАС, но и с терористите от ливанската групировка "Хизбула“, които нанасят удари по северната част на страната. Но докато ХАМАС вече е използвал повечето от оръжията си и сега се бори за оцеляване в северната част на Ивицата Газа, "Хизбула“ все още не е демонстрирала пълния си военен потенциал, пише военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

Ислямската групировка, която е базирана в Ливан, получава оръжие от Иран, въпреки факта, че още през 2007 година бе създадена специална мисия на ООН за предотвратяване на контрабандата на оръжия за терористи.

Към днешна дата "Хизбула“ е изстреляла повече от сто руски противотанкови ракети "Корнет“ по Израел. Сега членовете на групировката достигат ново ниво на ескалация. Нови видеоклипове показват, че иранският режим изглежда е предал оръжията, използвани от иранската армия, на "Хизбула“.

Отбелязва се, че миналата неделя "Хизбула“ е публикувала видео, показващо за първи път използването на дронове камикадзе Samir и Ababil-T срещу израелски военни цели. Ако се вярва на кадрите, най-малко четири дрона са ударили своите цели - израелски военни инсталации на Голанските възвишения, всяка от които е разположена на около три километра източно от ливанско-израелската граница.

Ако конфликтът ескалира още повече, бойците на "Хизбула“ може също да използват и балистични ракети, които също са получили от Техеран. Според някои доклади "Хизбула“ има десетки хиляди такива снаряди - и те могат да бъдат използвани за атака навсякъде в Израел.