Федералната германска столица има нов кмер – Франциска Гифи от ГСДП, която получи подкрепата на 84 от 139 членове на Сената, съобщава вестник BILD.

"Против“ кандидатурата й се обявиха 52-ма, а двама депутата се въздържаха от гласуване. Подпрепата на останалите обаче се оказа достатъчна, за да може Гифи да застане начело на червено-зелено-червения Сенат. Коалицията има мнозинство с 92 от общо 147-те места в парламента. На тайното гласуване във вторник обаче не присъстваха няколко депутата.

Така за първи път държавната политика в Берлин ще бъде ръководена от жена. Бившият федерален министър по семейните въпроси наследява на поста Михаел Мюлер (ГСПД), който премина в Бундестага.

След избора си Гифи положи клетва пред регионалния парламент, след което трябваше да бъдат назначени и положат клетва новите членове на Сената. Сега социалдемократите ще имат четирима сенатори в новото правителство на провинцията, "Зелени“ и "Левица“ - по трима.

Сутринта представители на тримата партньори подписаха коалиционното си споразумение за формиране на новото държавно управление.

Превод и редакция: Тереза Герова