Руските сили са загубили повече от 60 танка и БТР-а в настъпателните операции при Авдеевка – град, който може да повтори съдбата на Бахмут, съобщава германският вестник BILD.

Военният анализатор на изданието Юлиан Рьопке отбелязва, че руските въоръжени сили са преминали в настъпление край Авдеевка в четвъртък, опитвайки се да обкръжат града. В атаката тръгнаха колони от над 100 единици техника: танкове, бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, камиони. Те обаче са попаднали под артилерийски и ракетен обстрел и в резултат нападението е било отблъснато. Рьопке изчислява, че повече от 200 руски войници са загинали, а повече от 60 танка и бронетранспортьора са били изведени от строя.

Планът на руснаците е бил да създадат голям котел, като заобиколят Авдеевка от запад. За да го реализират обаче руските сили трябва да превземат селата Северне, Степове и Бердичи. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са успели да спрат настъплението близо до Северне и на железопътната линия в Степове. Въпреки загубите обаче руснаците не възнамеряват да се откажат от атаката срещу Авдеевка. Градът може да повтори съдбата на Бахмут, обобщава Рьопке.