Атаката срещу плажа в Севастопол не може да е била умишлена, категоричен е военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

В неделя ракети удариха севастополския плаж Учкуевка. Четирима души бяха убити, а над 150 други - ранени. Първоначално Москва обвини Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в атака срещу Севастопол с американски ракети ATACMS. Една от тях бе свалена от руската ПВО точно над плажа, а отломките паднаха върху хората. По-късно Москва се отказа от тази версия и обвини Киев в умишлена атака на плажа. Но според експерта това е малко вероятно. Откритите на плажа фрагменти са подобни на ракети от "Тор“ – управляеми снаряди 9M330.

Рьопке подчертава, че плажът се намира на четири километра южно от военното летище и на три километра северно от базата на ВМС на Русия. По-рано Украйна открито заяви, че обекти на руските сили в Крим ще станат мишени на атаки и предупреди за опасностите от пътуване до полуострова.

На плажа бяха открити фрагменти от ракети от зенитно-ракетен комплекс "Тор“, което показва работата на руската ПВО.

Освен това, пояснява Рьопке, всеки ATACMS съдържа 950 малки осколъчни подбоеприпаси M74, предназначени за нанасяне на възможно най-много щети. Именно те се разпръснаха във всички посоки, когато ракетата бе свалена.

От кадрите в интернет се вижда, че голяма част от отломките падат в морето не покрай, а напречно на плажа. Това означава, че ATACMS е летяла към друга цел, например летището или военноморска база, и е бил свален при подхода й. Само малка част от отломките са паднали на самия плаж. Ако украинските сили бяха атакували умишлено туристи с ракета ATACMS, щетите щяха да бъдат несравнимо по-големи, обобщава Рьопке.