Войските на Северна Корея може да бъдат изпратени в Украйна заради броя на военнослужещите, а не заради ефективността, се посочва в материал на Business Insider.

Миналия месец Русия и Северна Корея подписаха споразумение да си оказват военна помощ, ако една от страните бъде нападната. В същото време южнокорейските медии вече отбелязаха, че в рамките на споразумението Северна Корея планира да изпрати строителни и инженерни сили в Украйна.

"В момента перспективата за разполагане на севернокорейски войници в Украйна е спекулативна и малко вероятна, смятат експертите. ... . Но ако това все пак се случи, основното предимство, което Русия ще получи от това, ще бъде огромният брой севернокорейски войници, а не тяхната ефективност", се посочва в статията.

Според Бенджамин Йънг, доцент по национална сигурност и готовност за извънредни ситуации в Университета на Вирджиния, Ким Чен Ун няма да изпрати войници "на хиляди километри в Европа, за да умрат от безсмислена смърт на фронтовата линия за друга държава", като добавя, че ако бъдат изпратени, "севернокорейските войски вероятно ще играят поддържаща роля по отношение на изграждането на укрепления и съоръжения".

"Те могат също така да помогнат за ремонта на танкове, оръжейни системи и други оръжия", допълва той.

От своя страна Едуард Хауел, сътрудник в Азиатско-тихоокеанската програма на Корейската фондация към "Чатъм хаус", припомня, че Северна Корея разполага с армия от 1,3 млн. войници.

"Качеството на севернокорейските оръжия и на самите войници обаче е много по-лошо", е заявил той.