Руската икономика преодоля санкциите толкова много в продължение на две години, че Световната банка повиши Руската федерация в нейната класация по доходи. Така на 1 юли рейтингът беше повишен от страна с по-висок среден доход до страна с висок доход, пише Business Insider.

Отбелязва се, че миналата година руснаците са печелили по 14 250 долара на човек, като се вземе предвид брутният национален доход. "Икономическата активност в Русия беше повлияна от значително увеличение на военната активност през 2023 г.“, се казва в доклада на Световната банка.

Журналистите казват, че повишаването на рейтинга на Световната банка потвърждава доклада, че растежът се дължи главно на военновременни дейности. Именно войната създава търсене на военни стоки и услуги, което прави някои сектори на руската икономика печеливши.

Миналата година руската търговия нарасна с почти 7%, а активността във финансовия сектор и строителството съответно с 6,6% и 3,6%. Това увеличи реалния БВП на Русия (икономически растеж, коригиран с инфлацията) с 3,6%. На този фон финансовото положение на някои бедни руснаци се подобри, което усложни всички изчисления за това как да се сложи край на войната.