Президентът Джо Байдън дойде на власт, след като обеща да превърне новия владтел на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в световен парий. Но докато Байдън наближава края на мандата си, след като подкрепи вицепрезидента Камала Харис за свой наследник на изборите в САЩ през ноември, саудитско-американските отношения са по-тесни, отколкото са били от години, пише Business Insider в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Престолонаследникът принц Мохамед, който далеч не е изолиран от САЩ, току-що осигури край на четиригодишната забрана на САЩ за продажба на нападателни оръжия на Саудитска Арабия.

Сделката означава, че ракетите въздух-земя, чийто трансфер беше спрян, за да се окаже натиск върху саудитците да прекратят войната в Йемен, скоро ще бъдат доставени в саудитските бази.

Това е в допълнение към ценните нови ангажименти за сигурност, които престолонаследникът осигури от администрацията на Байдън през май, както и споразумения от САЩ за подкрепа на саудитските граждански ядрени технологии.

Байдън търси помощ от Саудитска Арабия

Преди три години група депутати от Демократическата партия призоваха принц Мохаме да бъде санкциониран, след като разсекретен доклад на американското разузнаване установи, че престолонаследникът е наредил убийството на дисидента Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2017 г. Саудитска Арабия отрече обвинението.

Анализаторите казват, че бин Салман се е ориентирал в нарастващия регионален и глобален хаос, за да подчертае важността на Саудитска Арабия за Вашингтон.

Конфликтът в Ивицата Газа между Израел и Хамас, който избухна след терористичните атаки от 7 октомври миналата година, разтревожи Саудитска Арабия, казва Джорджо Кафиеро, главен изпълнителен директор на Gulf State Analytics, пред Business Insider.

Той заплашва да се разрасне в по-широк регионален конфликт, като овластява нейния архрегионален съперник Иран и неговите проксита в "Оста на съпротивата“.

"Има какво да се каже за това как администрацията на Байдън се обърна към Кралството за помощ по отношение на усилията на Вашингтон да овладее тези конфликти и да предотврати по-нататъшното им разпространение, което даде възможност на ръководството на Саудитска Арабия да подчертае допълнително на Запада как Рияд е капитал, с който САЩ и европейските страни трябва да работят, за да прокарват интересите си в арабско-ислямския свят и извън него“, обяснява Кафиеро.

Връзка, започнала с недоверие

Възходът на власт на Мохамед бин Салман беше белязан от дързост и бруталност, като се твърди, че е принудил на тогавашния ливански премиер Саад Харири да подаде оставка през 2017 г. и е затворил някои от най-влиятелните фигури в Саудитска Арабия в луксозен хотел в демонстрация на сила, която разтърси региона и Кралството.

Убийството през 2017 г. на Хашоги, дългогодишен жител на САЩ и критик на саудитското правителство, преобърна отношенията със САЩ, които от десетилетия бяха най-важният съюзник на Кралството.

Това е ход, който провокира гняв сред американските законодатели и обещания за отмъщение от тогавашния кандидат за президент на Демократическата партия Байдън, който заплаши да превърне новия саудитски владетел в "пария“ по време на кампанията през 2020 г.

Но след този надир престолонаследникът ясно даде да се разбере, че Саудитска Арабия и САЩ зависят един от друг – докато поемат по независим и рискован път.

Той работи в тандем с Русия, за да поддържа световните цени на петрола, ход, който предизвика нова конфронтация с администрацията на Байдън през 2022 г., докато Белият дом се опитваше да намали вътрешната инфлация.

Той също така сключи големи сделки с Китай, който се конкурира със САЩ като мощен посредник в Близкия Изток, като участва в постигнато с посредничеството на Пекин споразумение за облекчаване на напрежението с главния регионален съперник Иран през 2023 г.

Значението на Саудитска Арабия

Но глобалната нестабилност, икономическата промяна и войната в Газа показаха ясно на Белия дом незаменимостта на Саудитска Арабия.

Саудитците изиграха посредническа роля във войната в Украйна, помагайки за преговорите за освобождаването на затворници. Рияд също се стреми да отвори икономиката си и да се отклони от зависимостта си от изкопаемите горива, инвестирайки трилиони в проекта за мегаполис Неом.

През 2022 г. Байдън подчерта продължаващото значение на американско-саудитските връзки и посети Саудитска Арабия, рискувайки да си навлече гнева на членовете на собствената си партия, като поздрави престолонаследника Мохамед с поздрав с юмрук.

"Въпреки предизборната реторика на Байдън и политиката му да не говори директно с [престолонаследника принц Мохамед] в началото на неговото президентство, тази администрация работи много тясно с Рияд. Белият дом ангажира Саудитска Арабия по начини, които подчертават степента, до която САЩ придават висока стойност на партньорството между Вашингтон и Рияд“, казва Кафиеро.

"Казано по-просто, далеч от това да третира кралството като "парий“, външната политика на Байдън е много просаудитска“.

Саудитска Арабия вижда САЩ като решаващи за своите дългосрочни цели

САЩ отдавна се стремят да посредничат за сближаване между своите арабски съюзници и Израел, като през 2020 г. администрацията на Тръмп преговаря за подновяване на дипломатическите връзки между Израел, ОАЕ и Бахрейн като част от Авраамовите споразумения.

Администрацията на Байдън подхвана дискусиите и сделката за нормализиране между Саудитска Арабия, най-мощната арабска държава, и Израел се появи на масата, когато бойци на Хамас нападнаха Израел на 7 октомври 2023 г., предизвиквайки брутален конфликт, който отново хвърли региона в смут.

Престолонаследникът принц Мохамед осъди атаката на Израел срещу Газа, но не изключи сделка за нормализиране с Израел.

Въпреки това той има тежки условия за реализация на потенциално споразумение, изисквайки формирането на палестинска държава и нови гаранции за сигурност на САЩ в лицето на подновената заплаха от подкрепяните от Иран милиции, като бунтовниците хути, които атакуваха глобалните корабни маршрути.

Джон Алтерман, старши вицепрезидент в мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания в САЩ, казва, че престолонаследникът Мохамед играе дълга игра.

"MBS [Мохамед бин Салман] очаква да бъде на власт след 40 години“, смята той. "През това време той очаква да има вътрешна ядрена енергийна програма, стабилна военна подкрепа от САЩ, споразумение за отбрана със Съединените щати и значително движение към палестинско самоопределение. Мисля, че той е отворен за различни времеви графики и последователност, в зависимост от външните условия“, коментира специалистът.

Саудитска Арабия беше въвлечена в брутална война с хусите до 2022 г., като Байдън наложи забраната за продажба на настъпателни оръжия, за да сложи край на конфликт, който той описа като "хуманитарна и стратегическа катастрофа“.

Но в резултат на конфликта в Газа, въоръжената групировка атакува глобалните корабни маршрути в Червено море и администрацията на Байдън сега вижда Саудитска Арабия като "конструктивен“ актьор в туширането на агресията на хутите, посочва Алтерман.

Със споделена цел за избягване на спираловиден конфликт в Близкия Изток, САЩ сега като цяло са по-възприемчиви към саудитските интереси, изтъква Кафиеро.

"Администрацията на Байдън е убедена, че Саудитска Арабия е просто твърде важен актьор в глобалните дела, за да бъде отхвърлена като "пария“ и е изключително важно за националните интереси на САЩ да приспособи към Рияд и собствените си интереси“, добави той.

"Тези фактори помагат да се разбере контекстът както на противоречивото пътуване на Байдън до Джеда в средата на 2022 г., така и на решението на администрацията да възобнови продажбата на американски "настъпателни“ оръжия на Саудитска Арабия“.