Украйна може да загуби всички западни танкове и бойни самолети, ако бъдат въведени в битка преди края на пълномащабна война, казват военни експерти. Според тях Западът не трябва да се учудва, ако нито една единица такава техника не оцелее до края на войната.

Украинските въоръжени сили трябва да действат смело, рисковано и с голяма отдаденост, пише Business Insider.

"Ако някой от F-16 оцелее до края на войната, вероятно е бил недостатъчно използван“, казва анализаторът на RAND Corporation Майкъл Бонерт.

Той добави, че Западът трябва да осъзнае, че всеки танк Abrams, предоставен на Украйна, всеки F-16 – ако някакво оборудване е оцеляло до края на войната, то вероятно не е било използвано максимално.

Малкото количество прехвърлено оборудване ограничава способността на Украйна да използва тези оръжия. Извличането на максимума от потенциала означава увеличаване на риска, а използването на оръжия в пълна степен означава загуби, "особено в такъв конфликт“, пише медията.

Експертът по военните въпроси на Стимсън Център Уилям Албърк поясни пред изданието, че ако танкове, изтребители или други оръжия бъдат унищожени в процеса на нанасяне на огромни загуби на Русия, тогава този ход "ще си струва напълно“:

"Даваме им [оръжията], знаейки, че няма да си ги върнем“.

Бонерт подчерта, че Западът трябва да приеме факта, че нито един самолет F-16 не може да се върне у дома, но да поддържа надежда, че пилотите ще оцелеят. Коментаторът от Института за изследване на войната Джордж Барос обяснява, че партньорите на Украйна може да гледат на нещата по грешен начин, ако смятат да спрат военната помощ за Киев след унищожаването на самолети и тежко оборудване. Той предложи да се разгледа тази ситуация в сравнение с Втората световна война, ако Съединените щати бяха спрели да доставят оръжие на Великобритания.

"Свикнали сме с войни с много ниски нива на жертви, а това не е типично за човешката история“, казва Борент. Той добавя: "Ако сте украинец, бихте ли предпочели да загубите F-16 или сиропиталище? Ето как трябва да започнем да мислим. Ето как Западът трябва да започне да мисли за помощта: за да спечели. Това не е за шоу“, добавя Бонерт.

Алберк казва, че Украйна, с малък брой F-16 и няколко десетки танкове Abrams, трябва да поеме повече рискове, защото "е по-добре да ги използваме възможно най-ефективно, тъй като е невъзможно да се сдържаме“.