Американските военни кораби, които се бият с хусите от месеци, са изправени пред безпрецедентни заплахи, докато са на бойно дежурство. Основната заплаха са противокорабните балистични ракети, които са смъртоносни оръжия, които доскоро не са били използвани в бойни действия, пише Business Insider.

Един такъв кораб, разрушителят USS Mason от клас Arleigh Burke, беше ударен от противокорабни балистични ракети за първи път, откакто беше разгърнат да се бие срещу хусите миналата есен. Ракетният удар е нанесен в момент, когато корабът отговаря на опит за отвличане на плавателен съд от пирати. Този тип оръжие се използва в този район за първи път.

Командирът на разрушителя USS Mason, който току-що се е завърнал от Близкия изток, заяви, че първата му среща с подобни ракети е била изненада за него.

Капитан Джъстин Смит разказа пред Business Insider, че първата му реакция е била объркване. Той е бил шокиран да види ракети, летящи в тяхната посока.

"Моят екип реагира много добре от момента на засичане до момента, в който всички системи бяха готови за битка“, отбеляза той.

Пирати и ПКБР

На 26 ноември петима сомалийски пирати се качиха на търговския танкер Central Park и се опитаха да го отвлекат, докато преминаваше през Аденския пролив. Но дори преди малка група пирати да успеят да превземат танкера, две дузини членове на екипажа се бяха затворили в цитадела, термин за защитена зона, където могат да намерят убежище в случай на пиратско нападение.

Central Park издаде сигнал за помощ, на който се отзоваха разрушителят USS Mason и японски военен кораб. Пристигайки на мястото, те поискаха освобождаването на кораба. Сомалийските пирати се опитаха да избягат с моторна лодка, но екипажът на хеликоптер MH-60, свързан с разрушителя, го преследва и изстреля няколко предупредителни изстрела, спирайки пиратите.

Тогава моряците от разрушителя се приближиха до катера на лодка, слязоха, претърсиха и арестуваха пиратите, които бяха там. Смит заяви, че за първи път от пет години подобна операция за десант и залавяне е довела до арестуванео на пирати.

Когато престъпниците са задържани, екипът на Мейсън започва да помага на екипажа на танкера. Опитвайки се да заловят кораба, пиратите повреждат вратата на цитаделата и е невъзможно да я отворят от двете страни. Американските войници трябва да намерят допълнителен инструмент за проникване и спасяване на моряците, които иначе трябваше да седят в защитена стая, докато някой друг не дойде да ги спаси.

Точно тогава Мейсън забеляза първата приближаваща противокорабна балистична ракета. Не е ясно дали хутите специално са искали да ударят кораби на коалицията или целта им е бил танкерът. Или може би това няма нищо общо със ситуацията, в която се оказа разрушителят. В резултат на това ракетите падат във водата на няколко километра от кораба.