Самолетоносач на ВМС на САЩ напусна Близкия Изток тази седмица, слагайки край на няколкоседмична "демонстрацията на сила“ в региона.

Позовавайки се на американски официален представител, изданието Business Insider съобщава, че самолетоносачът USS Theodore Roosevelt е напуснал района на Близкия Изток в сряда вечерта. Сега той е в Индо-Тихоокеанския регион с два разрушителя от ударната си група - Daniel Inouye и USS Russell.

Този ход слага край на кратък, многоседмичен период, през който ВМС на САЩ имаше два самолетоносача, действащи едновременно в Близкия Изток - рядка демонстрация на сила за американската армия. Последният път, когато ВМС имаше два самолетоносача в региона заедно, беше през март 2020 година.

Друг самолетоносач, USS Abraham Lincoln, все още действа в Близкия Изток с няколко разрушителя в своята ударна група. Той навлезе в региона в края на август.

Информационната агенция Associated Press първа съобщи за изтеглянето на USS Theodore Roosevelt от Близкия Изток, отбелязвайки, че самолетоносачът се връща в пристанището си на базиране Сан Диего.

USS Theodore Roosevelt бе разположен в Близкия Изток през юни, за да поеме текущата мисия на ВМС на САЩ срещу хусите от ударната група начело с USS Dwight D. Eisenhower, която прекара месеци в защита на търговските пътища в Червено море и Аденския залив от атаки с ракети и дронове.

В началото на август САЩ разместиха допълнителни военноморски сили в района, за да увеличат огневата си мощ в и около Близкия Изток, с цел да помогнат за защитата на Израел и американските сили от потенциални атаки от Иран и неговите подчинени групировки. Като част от тази операция в района бе изпратена ударната група на самолетоносача USS Abraham Lincoln.

САЩ също изпратиха и подводницата с управляеми ракети USS Georgia в Близкия Изток. По-рано тази седмица говорител на Пентагона потвърди, че тежкият въоръжен кораб от клас "Охайо“ най-накрая е пристигнал в региона.