Китай следи отблизо руските хиперзвукови ракети "Кинжал", за да види доколко те са ефективни срещу американските системи в Украйна. Но някои китайски анализатори поставят под въпрос ефективността на руските ракети, съобщава Business Insider.

Световните военни лидери разглеждат войната в Украйна като изпитателен полигон за модерни оръжия. Но наблюдателите в Китай, изучаващи използването на хиперзвуковите ракети от Русия, един от най-популярните инструменти в арсенала на самия Пекин, намекват, че не могат да научат много от Москва.

През изминалата година китайските списания за отбрана отразяваха с голям интерес руските ракети "Кинжал", като анализираха представянето им в сравнение със системите Patriot, доставени от САЩ на Украйна. Има основателна причина: появата на ракетите "Кинжал" в Украйна е първата възможност за Пекин да види как такива сложни оръжия се справят със западното оборудване.

Китай се надява, че собствената му хиперзвукова ракета Dongfeng ще промени играта, тъй като може да сваля американски самолетоносачи. Но ракетата "Кинжал", рекламирана от Кремъл като "неудържимо" хиперзвуково оръжие, според западното разузнаване е била неутрализирана от системите Patriot или просто е пропуснала целите си.

"Има все повече доказателства, че това, което САЩ и Украйна казват по въпроса, е вярно", пише китайският отбранителен анализатор Ин Дзие през ноември в китайско военно списание. Въпреки че подобни списания не отразяват непременно възгледи или информация от Народноосвободителната армия, държавните агенции трябва да одобряват публикуваните статии.

Въпреки това Ин публикува изненадващо критичен преглед на използването от Русия на ракети "Кинжал", като пише, че е "малко вероятно ракетата да окаже значително въздействие" на бойното поле. Това е в пряко противоречие с начина, по който Русия, близък съюзник на Китай, описва оръжието като основен боеприпас за победата.

Китайският анализатор обяснява различните начини, по които Русия подкопава собствената си ракета - от начина, по който се изстрелват ракетите "Кинжал", до тяхната готовност. Той заключава, че "Кинжал" просто не е звездата, която Москва популяризира.

Ин твърди, че "Кинжал" е развит вариант на руската ракета "Искандер", която е била бързо завършена в рамките на "краткосрочен, прибързан, силов проект", тъй като западните съперници са оказвали натиск върху Москва в годините преди войната в Украйна.

"Тази ракета, разработена на базата на техническата рамка от 80-те години на миналия век, може да няма невероятни характеристики на бойното поле", добави анализаторът. Подобно мнение се съдържа и в анализа "Сблъсъкът на "Кинжал" и Patriot в Украйна", публикуван от реномираното пекинско списание за отбрана и наука Military Arms.

Според този анализ "Кинжал" в най-добрия случай е "безсмислена хиперзвукова ракета". "Въпреки че Русия нарича "Кинжал" хиперзвукова ракета, анализаторите в други страни обикновено смятат, че така наречената "хиперзвукова ракета "Кинжал" всъщност е само въздушна версия на тактическата балистична ракета с малък обсег "Искандер".