Русия е изправена пред нови предизвикателства за противовъздушната отбрана (ПВО), което принуждава Кремъл да реши кои територии да защитава първо. Експерти смятат, че Украйна, като засилва атаките си срещу руски цели, принуждава Москва да преразгледа разполагането на противовъздушната си отбрана, пише Business Insider.

По време на войната в Украйна и двете страни активно използваха средства за противовъздушна отбрана за защита от атаки с дронове и ракети. Успешните удари и тактика на Украйна обаче означават, че сега Русия трябва да реши къде да разположи противовъздушната си отбрана, създавайки нови възможности за украински атаки срещу по-малко защитени райони.

Коментатори от Института за изследване на войната (ISW) смятат, че Русия не разполага с достатъчно възможности за противовъздушна отбрана, за да защити всички необходими съоръжения, дори в уж безопасни зони. Джордж Барос, коментатор за Русия в базирания във Вашингтон мозъчен тръст, твърди, че руската отбрана е фокусирана върху защитата на най-застрашените зони, оставяйки други зони незащитени.

Украйна продължава да нанася удари по руски цели, увеличавайки натиска върху руското командване. Западните съюзници позволиха на Украйна да използва оръжията си, за да атакува някои военни цели на руска територия, които преди това бяха ограничени до цели в контролирана от Русия територия в Украйна.

Освен това Украйна засили използването на дронове, нанася удари по летища и петролни съоръжения дълбоко в Русия. Експертите отбелязват, че Украйна следва стратегия, насочена към отслабване на руската противовъздушна отбрана, принуждавайки руските военновъздушни сили или да напуснат базите близо до границите на Украйна, или да концентрират значителни сили за противовъздушна отбрана там.

Ескалацията на ударите създава напрежение за руската ПВО, особено в региони като Крим, който беше окупиран от Русия през 2014 г. Украйна умишлено атакува цели в Крим, което оказва натиск върху руските сили.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство писа, че атаките на Украйна срещу отбраната в Крим отслабват способността на Русия да защитава въздушното пространство на полуострова.

Експертите смятат, че сегашният конфликт все повече се превръща във война на противовъздушна отбрана, в която въпреки натиска Русия все още запазва предимство. Въпреки това Украйна продължава да се стреми към изравняване на силите, търсейки разрешение да използва оръжия с голям обсег за нанасяне на удари по руски цели дълбоко в страната.