Новите правила на съюзниците на Украйна относно начина, по който тя може да използва доставените от тях оръжия, могат да окажат силно влияние върху дългоочакваните F-16, пише Business Insider.

Първите изтребители, произведени в САЩ, трябва да пристигнат това лято, в момент, когато те могат да бъдат особено ефективни в борбата срещу Русия, твърдят военни експерти пред BI.

Това е така, защото Украйна вече има разрешение да използва оръжия, дадени от нейните съюзници, за да поразява цели на руска територия.

Джордж Барос, руски военен експерт в Института за изследване на войната (ISW) в САЩ, смята, че това ще направи F-16 по-ефективни.

Той заявява, че преди около месец е разглеждал F-16 като "нещо смесено" - Украйна се е нуждаела от тези способности, но Русия е имала по-силни военновъздушни сили и голяма мрежа за противовъздушна отбрана.

"Сега всъщност съм много по-оптимистично настроен", споделя той пред BI.

Украйна може да поразява цели в Русия

До май съюзниците на Украйна не позволяваха на Украйна да използва доставените от тях оръжия за нанасяне на удари по руска територия.

Това е голям недостатък, тъй като Русия може да събере войски и оборудване точно отвъд границата и да започне атаки от места, които Украйна не е в състояние да порази.

Според много анализатори това означаваше, че Украйна се сражава с една ръка зад гърба си.

Но през май много от нейните съюзници разхлабиха ограниченията.

Барос отбелязва, че дългогодишното предположение, че Украйна не може да нанесе удари по територията на Русия, означава, че очакваното въздействие на самолетите се е разглеждало като ограничено.

"Но сега виждам този проблясък на надежда, когато сме толкова близо до събирането на всички парчета от пъзела, че вече можем да започнем да оценяваме въздушната сила", отбелязва той, "защото по принцип през последните две години бяхме отписали въздушната сила".