Китай, който започна да доставя на Русия безпилотни летателни апарати за военни изпитания, произвежда нови военни кораби със зашеметяващи темпове и е изправен пред сериозни проблеми с корупцията. В центъра на този процес е корабостроителната индустрия, пише Business Insider.

Както се посочва в публикацията, въпреки силните страни в модернизацията на военноморските сили, като развит търговски сектор и много корабостроителници в цялата страна, огромната китайска "корабостроителна империя" е изправена пред предизвикателства като корупцията и много нерешени въпроси относно бъдещите изисквания и способността на китайските корабостроителници да отговорят на тези изисквания.

През изминалата година повече от дузина висши генерали и ръководители на военнопромишления комплекс в китайската армия и отбранителната промишленост са били отстранени от постовете си, включително двама министри на отбраната, се посочва в материала, цитиран от УНИАН.

Според журналистите корабостроенето в Китай е колосална индустрия с капацитет, който според Службата за военноморско разузнаване на САЩ е 230 пъти по-голям от този на САЩ. Business Insider уточнява, че Китай заема около 50 % от общия световен корабостроителен капацитет, като посочва, че например новият китайски самолетоносач Fujian демонстрира значителен технологичен скок в сравнение с предшествениците си. Той е оборудван с електромагнитен катапулт за по-ефективно изстрелване на тежки и високопроизводителни самолети.

Първият десантен кораб от клас "Юлан" (тип 076) се отличава със своите размери. Когато бъде завършен, той ще бъде най-големият десантен кораб в света и вероятно ще бъде използван като самолетоносач, твърдят експерти.

До 2030 г. Пентагонът очаква Военноморските сили на Народноосвободителната армия на Китай, които вече са най-големите в света, да разполагат с 435 бойни кораба, като значително ще се увеличи броят на големите надводни кораби.

Медията твърди, че Китай е започнал да разширява наскоро обновената корабостроителница "Дзяннан" на остров Чансин, като я е слял с корабостроителницата "Худун-Жонхуа".

Брайън Харт, ръководител на проекта China Power в Центъра за стратегически и международни изследвания, заявява пред Business Insider, че това е мащабно и впечатляващо начинание:

"Не мисля, че която и да е друга държава има мащаба и ресурсите просто да вземе и премести такава огромна индустриална база".

Китай активно върви към целта да се превърне във военна суперсила и е ясно, че силният флот е ключов елемент по пътя към постигането на тази цел, подчертават журналистите на BI.

Старши изследовател в проекта China Power към CSIS заявява: "В момента в Китай има много голям потенциал: "Китай е много различен играч, когато става въпрос за военно корабостроене".