Икономическата сила на Русия може да продължи още година и половина, преди да започне да отслабва. Руската икономика все още е силна, въпреки нарастващите военни разходи и западните търговски ограничения, пише изданието Business Insider, позовавайки се на оценки на Фондацията "Карнеги“.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че тази година икономиката на страната ще регистрира по-бърз ръст от всички други развити икономики, включително САЩ. Отбелязва се, че това отчасти се дължи на факта, че Русия успя да намери начини да заобиколи санкциите, например, като продава петрол на своите съюзници, като същевременно внася западни стоки през трети страни.

"Възникна парадоксална ситуация: руската икономика сега е стабилна въпреки и благодарение на западните санкции, но тази трудно извоювана стабилност няма да продължи вечно, сегашният ред вероятно ще започне да се разпада в рамките на година и половина поради нарастващи дисбаланси и възможни социални проблеми“, подчертава Александра Прокопенко, изследовател в Евразийския център "Карнеги“.

Според авторите обаче Русия се сблъсква с политическа "трилема“ - три големи проблема през третата година от войната. За Владимир Путин проблемът се свежда до финансирането на руската армия, поддържането на стандарта на живот на руските граждани и поддържането на стабилността на икономиката. Тези три цели стават все по-трудни за постигане от Русия.

В статията се отбелязва, че признаците на слабост вече са започнали да се появяват. Кремъл планира да похарчи рекордна сума за армията си тази година. Това може да повлияе негативно на икономиката на страната, тъй като разходите за отбрана са "като цяло непродуктивни“ и не е ясно дали войната в Украйна ще приключи скоро.

Условията на живот също може да започнат да се влошават. Въпреки че икономистите казват, че засега руснаците живеят предимно нормален живот. Инфлацията рязко скочи, принуждавайки централната банка да повиши лихвените проценти до колосалните 16%. Ако Централната банка успее да намали инфлацията, това ще изяде доходите на домакинствата, тъй като икономиката ще започне да се свива. Намаляването на доходите също може да повлияе на способността на руснаците да изплащат заемите си, повишавайки риска от дългова криза.

Русия засега разполага с инструментите да поддържа икономиката си стабилна и да избегне рецесията, но икономистите предупреждават за мрачно бъдеще предвид недостига на работна ръка, намаляващата производителност и изолация от останалия свят.

"В икономика, водена от политически императиви, има малко стимули за устойчиво развитие. Рано или късно това ще навреди на благосъстоянието на обикновените руснаци. С други думи, временните корекции и по-ниският жизнен стандарт ще допринесат за политическите и икономическите затруднения“, уверява Прокопенко.

Експертите предупреждават за предстоящи социални вълнения в Русия, особено след като стандартът на живот продължава да се влошава. Трима икономисти уверяват, че страната може да бъде погълната от широко разпространени безредици до края на годината, особено ако Западът продължи да затяга санкциите срещу Москва.