Украинските въоръжени сили използват хибридни системи за противовъздушна отбрана FrankenSAM, които комбинират американско и съветско оборудване, пише Business Insider. Използването им разкри сериозни пропуски в арсеналите на НАТО и конкретно на САЩ.

Оръжието, чието име съчетава чудовището на Франкенщайн на Мери Шели с акронима за ракети земя-въздух, се произвежда съвместно от Съединените щати и Украйна чрез комбиниране на различни системи. Получената система е способна да сваля ракети, дронове и самолети.

Системите за противовъздушна отбрана FrankenSAM съчетават американски оръжия с оборудване от съветската ера и постигнаха първия си успех през януари, сваляйки руски дрон, според украински официален представител.

Някои използват американски ракети AIM-9M Sidewinder, обикновено изстрелвани от самолети, но преустроени за наземно изстрелване.

Но самият факт, че тази стратегия се изпълнява по принцип, показва, че страните от НАТО (включително самите Съединени щати) нямат достатъчно наземни системи за противовъздушна отбрана, казва Марк Канчан, пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ и старши съветник в Центъра за стратегически изследвания .

Системите за противовъздушна отбрана FrankenSAM запълват критична празнина за Украйна, тъй като нейните съюзници нямат достатъчно наземни способности за противовъздушна отбрана, за да отговорят на нейните нужди, казва Канчан пред Business Insider.

По думите му, Украйна отчаяно се нуждае от наземни системи за противовъздушна отбрана, тъй като Русия извършва мощни атаки с дронове и ракети срещу градове в цялата страна.

Руската кампания също показа как самата НАТО се нуждае от тези видове оръжия, ако иска да бъде подготвена за бъдещи конфликти.

Острият недостиг възникна, защото страните членки спряха да инвестират в производството на оръжия след Студената война, посочва специалистът.

Канчан посочва примера на противовъздушната ракетна система NASAMS като "отлична система срещу крилати ракети и дронове“. "Проблемът е, че просто нямаме толкова много“, добави той.

Съединените щати предоставиха на Украйна 12 комплекса NASAMS, но към декември беше известно, че са доставени само два. В същото време Пентагонът заяви, че новите ракети ще бъдат доставени в момента, в който бъдат произведени, което показва колко малко от тях САЩ имат на склад.

Търсенето на тези системи обаче расте бързо на Запад, усложнявайки забавянията поради дългите натрупани задачи.

На този етап САЩ и Украйна произвеждат няколко вида системи за противовъздушна отбрана FrankenSAM, опитвайки се да запълнят тази празнина.

Според Канчан Съединените щати и други страни от НАТО са имали мощна наземна противовъздушна отбрана по време на Студената война, но впоследствие приоритетите са се променили към страни като Северна Корея и Ирак, които се разглеждат като основни противници, срещу които толкова мощна противовъздушна отбрана не е била необходима.

Ситуацията се промени през 2014 г., когато се появи перспективата за конфликт между големите сили, след като Русия окупира украинския регион Крим, а Китай стана по-агресивен, казва той.

Оттогава, според Канчан, Пентагонът е променил стратегията си и се е върнал към наземна защита, но това осъзнаване дойде "малко късно“.

Новите системи до голяма степен не са достигнали бойното поле, така че не могат да помогнат на Украйна. "Ето защо беше толкова трудно да се осигурят на Украйна способности за противовъздушна отбрана: защото САЩ и НАТО са унищожили повечето от тях“, обяснява Канчан.

Дори със съществуващата си защита Украйна успя да отблъсне редица руски атаки и принуди руските самолети да стоят далеч от фронтовите линии, отбелязва още той.

Това показва на САЩ какво е необходимо, за да се противопоставят на Русия или която и да е друга сила с мощни военновъздушни сили, заключи Канчан.