Успешните атаки с украински дронове дълбоко на територията на Русия показват значителна деградация на системата за противовъздушна отбрана в Русия. Увереност в това пред изданието Business Insider изрази Джордж Барос, експерт по Русия в базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

По думите му БпЛА на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са започнали да проникват на места, където на теория не е трябвало да бъдат допускани. "Руската ПВО трябваше да ги унищожи много лесно“, подчерта той.

Експертът припомни, че в началото на войната в Украйна руската ПВО е била сериозен противник за украинската авиация. Руснаците сваляха украински самолети и ракети, като до голяма степен отрязаха на военните на Киев достъп до въздушното пространство на съседната им страна.

Но с течение на времето противовъздушната отбрана на Русия стана "разтеглена“, което даде на Украйна нови възможности. Според Барос Русия е "пренебрегнала защитата на територии“, които не се намират непосредствено до границата с Украйна. След това, започвайки през пролетта на 2024 година, Украйна успя да извади противовъздушната отбрана на Русия от играта "много умишлено“.

Много руски системи за противовъздушна отбрана бяха повредени и унищожени от Украйна и сега ВСУ атакуват цели, които преди това са били извън обсега им. Експертът отбелязва, че към настоящия момент основният проблем за Украйна е да пробие граничните райони на Руската федерация, които са наситени с ПВО, а отвъд тях територията на страната "не е добре защитена“.

Като ясно доказателство за това Барос нарича априлската атака срещу Татарстан, който се намира на повече от 1200 километра от Украйна. Малкият самолет, превърнат от украинците в дрон камикадзе, успя да измине огромното разстояние безпрепятствено.

"Този ​​инцидент бе много показателен и показа, че руснаците вероятно са позиционирали противовъздушната си отбрана по такъв начин, че да имат добро покритие в непосредствения театър на бойните действия около Украйна. Но извън това те нямат такава“, твърди Барос.

Според ISW украинските удари по руските рафинерии "продължават да оказват натиск върху чадъра на противовъздушната отбрана на Русия и принуждават руските военни командири да дадат приоритет на разпределението на ограничените средства за защита, за да покрият това, което те смятат за цели с висока стойност“.