Руските въздушно-космически сили използват нови боеприпаси в Украйна, които могат да променят ситуацията на бойното поле, пише Business Insider.

През юни руската авиация използва за първи път планиращата бомба ФАБ-3000 М-54. С тегло над три тона, тези боеприпаси могат да бъдат много разрушителни за украински военни и цивилни цели. Украински медии съобщиха за използване на планираща бомба срещу концентрации на украинските въоръжени сили в района на Харков в източната част на страната.

Въпреки че изглежда, че самата бомбардировка е била неточна, разрушителната сила на ФАБ-3000 М-54 е такава, че дори без да порази конкретни цели, боеприпасите могат да се окажат смъртоносни поради големия си радиус на взривяване. Фактът, че тази планираща бомба се изстрелва извън обсега на украинската ПВО, прави боеприпаса още по-опасен.

"Руските сили използваха новата бомба ФАБ-3000 М-54 с унифициран модул за планиране и корекция (УМПК)  за първи път, за да ударят украински позиции в района на Харков. Това представлява нова възможност за Русия с висок потенциал за унищожаване, ако руските сили могат да продължат да я експлоатират безпрепятствено“, оценява Институтът за изследване на войната в скорошен оперативен доклад.

Представители на ВВС на Украйна обаче отбелязаха, че не могат да дадат окончателна оценка какъв тип боеприпаси са използвали руските ВКС.

ФАБ-3000 е конвенционална бомба, която може да бъде превърната в планиращ боеприпас чрез инсталиране на унифициран модул за планиране и коригиране.

През март руски официални лица за първи път обявиха началото на масовото производство на ФАБ-3000. Преди това руските военни имаха затруднения при поставянето на тежки боеприпаси на тактически самолети. Изглежда обаче руските експерти най-накрая са намерили решение.

"Фактът, че руските сили са измислили как да изстрелят ФАБ-3000, е значително постижение, което ще увеличи разрушителния потенциал на продължаващите атаки на Русия срещу украинските сили и инфраструктура с помощта на планиращи бомби“, добавя Институтът за изследване на войната.

В продължаващия конфликт руските въздушно-космически сили все повече разчитат на управляеми и неуправляеми планиращи бомби за унищожаване на украински цели. Тези боеприпаси се изхвърлят от голямо разстояние и летят или се плъзгат към цели, докато самият бомбардировач остава безопасно извън обсега на противовъздушната отбрана на противника.

"Руските сили вече разшириха използването на управляеми и неуправляеми плъзгащи се бомби срещу Украйна, особено в района на Харков, до опустошителен ефект и ако руските сили успеят да нанесат масирана заградителна бомбардировка с ФАБ-3000 (или дори по-тежки управляеми планиращи бомби), те ще бъде в състояние да нанесе още по-мащабни щети на украинските предни позиции и ключова инфраструктура“, обобщава Институтът за изследване на войната.

Като цяло руските ВКС не изглеждат най-убедителни в конфликта. Що се отнася до превъзходството във въздуха, руската авиация, макар и по-многобройна и технически по-напреднала, никога не е овладявала небето. Украинските пилоти оказват твърда съпротива, а на бойното поле има твърде много противовъздушни системи от всякакъв обхват.

Що се отнася до стратегическите удари, нещата са малко по-добри. Въпреки това, използвайки комбинация от оръжия, използвани извън обсега на оръжия и планиращи боеприпаси, руските самолети нанасят удари по ключови части от инфраструктурата на Украйна и градските центрове .

Въпреки това, съмнителното качество на боеприпасите, съчетано с все още мощната, макар и изтощена, украинска противовъздушна отбрана означаваше, че тези удари не оказаха въздействие върху конфликта, което Кремъл би искал.

И накрая, по отношение на непосредствената въздушна подкрепа руските въздушно-космически сили постигнаха повече, но тяхната ефективност все още е далеч от коренна промяна на ситуацията на бойното поле.

С помощта на щурмова авиация и хеликоптери руските военни успяха да постигнат тактическо превъзходство в определени моменти и на определени участъци от фронтовата линия. Но освен допълнителните загуби на украинските въоръжени сили, руската тактическа авиация като цяло не постигна нищо.