Повечето от жителите на Нова Каледония отхвърлиха проекта за независимост на тази отвъдморска територия на Франция. Това съобщи телевизионният канал BFM, позовавайки се на предварителните резултати от проведения за целта референдум.

В информацията се отбелязва, че "противниците на независимостта спечелиха референдума". Според телевизионния канал, след преброяване на 88% от бюлетините, повече от 96% от избирателите са отхвърлили идеята за суверенитет на архипелага.

Референдумът се проведе за трети път през последните години в архипелага в югозападната част на Тихия океан. Резултатите му потвърдиха резултатите от предишни такива гласувания през 2018 и 2020 г. Този път отличителен белег беше относително ниската избирателна активност. По предварителни данни в гласуването са участвали почти два пъти по-малко жители на архипелага, отколкото преди година. Тогава избирателната активност беше 85,6%.

През октомври 2020 г., след обработка на 100% от бюлетините, противниците на независимостта на Нова Каледония също бяха мнозинство, като спечелиха 53,3% от гласовете.

Много привърженици на независимостта обявиха предварително, че няма да дойдат на избирателни секции в неделя, като се позоваха на невъзможността да се организира подходяща кампания на фона на пандемията. За спазването на реда при гласуването са наблюдавали около две хиляди жандармеристи и полицаи.

Превод и редакция: Юлиян Марков