Руските власти задържаха откровения провоенен блогър Игор Гиркин, твърд националистически критик на отслабващата военна кампания на Русия в Украйна, известен също като Стрелков. Той отдавна е прекрачил всички възможни граници, пише BBC.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Съпругата му e съобщила, че той е бил отведен от апартамента им в Москва, докато тя не е била вкъщи, и е обвинен в "екстремизъм".

Стрелков, бивш офицер от разузнаването, изигра ключова роля в заграбването на Крим от Русия през 2014 г. Той продължи да ръководи прокси армията на Русия в последвалата война в Източна Украйна.

Той е един от тримата мъже, осъдени задочно от нидерландски съд миналия ноември за убийство за ролята му в ракетен удар от 2014 г., който е свалил пътнически самолет на Малайзийските авиолинии над зоната на конфликта и смъртта на всичките 298 души на борда.

Но тъй като пълномащабната инвазия от миналата година все повече затъва, критиките на Стрелков към военните и главнокомандващия, президента Владимир Путин, станаха по-шумни.

"Вече загубихме“, е заявил той на последователите в социалните медии миналата година.

Преди няколко дни той е нарекъл ръководителя на Кремъл "нищожество" и "страхлива загуба на пространство", цитира редакторът на BBC Русия Стив Розенберг.

Адвокатът на Стрелков Александър Молохов потвърди, че той е бил задържан, но е заявил, че не е ясно къде и защо е задържан.

Военният блогър има свобода да критикува президента и военните от дълго време, така че не е ясно какво е накарало руския разследващ комитет да предприеме действия в този момент.

Противниците на т. нар. "специална военна операция" на Русия в Украйна получиха дълги присъди в затвора за много по-меки забележки.

Но по-рано тази седмица пенсионираният офицер от руското разузнаване Владимир Квачков е обвинен в "дискредитиране" на руската армия. Той и Стрелков са създали "Клуб на гневните патриоти“, предавайки на живо своите критики към политическото и военното ръководство на Русия.

В продължение на много години 53-годишният Стрелков е смятан за недосегаем, отбелязва руският BBC Иля Барабанов.

Това се дължи отчасти на предишната му роля като полковник в Службата за сигурност на ФСБ, но също и защото той е идентифициран като заподозрян и по-късно осъден за свалянето на полет MH-17, докато е командир на руските прокси сили в окупирания Донецк в Източна Украйна.

Руският разследващ уебсайт Agentstvo предполага, че властите са преразгледали неизречено преди това правило, позволяващо на провоенните блогъри да изливат гнева си колкото си искат.

Коментаторът Татяна Становая е заявила, че това е момент, който мнозина сред силоваците, вътрешният кръг на президента, са очаквали с нетърпение.

Стрелков отдавна е "прекрачил всички възможни граници“ , е отбелязала тя, но провалът на Евгений Пригожин е оставил на командването на армията по-големи лостове за разчистване на опонентите си.

Правомощията на групата "Вагнер" на Пригожин са драстично намалени след неуспешния бунт миналия месец, а самият военачалник се въздържа от предишните си натоварени с псувни тиради срещу министъра на отбраната и началника на армията.

Тази седмица той се появи във видео, очевидно заснето в Беларус, приветствайки своите бойци и заявявайки им, че кампанията на Русия в Украйна е "позор, в който не искаме да участваме".

Докладите съобщават, че от приблизително 25 000 наемници на Вагнер, 10 000 се насочват към Беларус, докато останалите отиват "в отпуск". В един независим доклад се посочва, че Владимир Путин е взел окончателно решение "Вагнер" да престане да съществува в самата Русия.