Генералът, който отговаря за боксуващото контранастъпление на Украйна на юг, е заявил в интервю за BBC, че руската отбрана затруднява придвижването напред на военна техника, включително западни танкове и бронирани превозни средства, но основните задачи се изпълняват от войниците.

Генерал Александър Тарнавски e споделил, че неговите сили се борят да преодолеят многослойни минни полета и укрепени отбранителни линии.

"Затова голяма част от задачите трябва да се изпълняват от войските.

Той е подчертал, че руската армия е показала "професионални качества", като е попречила на украинските сили  "бързо да напредват".

"Не подценявам врага“, е добавил той.

Последните непотвърдени доклади от САЩ показват, че основният напор на контранастъплението е започнал. Институтът за изследване на войната (ISW) е съобщил, че украинските сили изглежда са пробили "определени предварително подготвени руски отбранителни позиции“ .

 

Но засега има малко доказателства, че доставените от Запада танкове и бронирани превозни средства са успели решително да наклонят везните в полза на Украйна.

Няколко танка Leopard и американски бойни машини Bradley са повредени или унищожени в първите дни на настъплението близо до град Орихив.

47-ма бригада на Украйна, която до голяма степен е обучена и оборудвана от Запада, за да се опита да пробие руските линии, скоро е спряна от мини и след това насочена от артилерия.

Русия публикува множество видеоклипове от инцидента, като твърди, че контранастъплението на Украйна вече се е провалило. В действителност това е по-скоро ранна неуспех, отколкото решителен удар.

"Посетихме работилница на същата бригада, скрита в гора зад фронтовата линия, където сега се опитват да ремонтират повече от дузина бронирани машини - повечето от тях американски Bradley", пише британската медия.

"Първо пристигнаха невредими, но сега носят белезите от битката. Счупени вериги и изкривени колела - знаци, че няколко са се ударили в руски мини".

 

Серхий, един от инженерите, е заявил: "Колкото по-бързо успеем да ги поправим, толкова по-бързо можем да ги върнем на предната линия, за да спасим нечий живот."

Но той също така е признавал, че някои не подлежат на ремонт и ще трябва или да бъдат зачислени за резервни части, или да бъдат "върнати на нашите партньори“, за да бъдат възстановени.

Докато западната броня е осигурила на украинските войски по-добра защита, тя не е успяла да пробие редиците от руски мини - една от най-големите бариери за напредъка на Украйна.

По южния фронт, също се виждат повредени и унищожени бронирани машини Mastiff, доставени от Великобритания.

Сега 47-а бригада използва някои от по-старите си танкове от съветската епоха за разчистване на минни полета. Но те също не могат да избягат от експлозивите, скрити в земята, дори когато са оборудвани със специализирано оборудване за разчистване на мини.

По-близо до фронтовата линия командирът на танка Максим е показал наскоро повреден танк Т-64. Снабден е с две ролки отпред за умишлено задействане на мините. Той е загубил един от ролките предната вечер, докато се е опитвал да разчисти път за войските.

 

"Обикновено нашите ролки могат да издържат до четири експлозии“, е заявил той. Но руснаците, поставят мини една върху друга, за да унищожат оборудването за разчистване на мини".

"Много е трудно, защото има твърде много мини“, е допълнил Максим, добавяйки, че често е имало повече от четири реда минни полета пред руските отбранителни линии.

Войник с позивна "Док", който е участвалл в миналогодишната успешна офанзива срещу Херсон, е заявил, че "този път се оказва много по-труден. За първи път във войната", заявява той, "войниците са ранени повече от мини, отколкото от артилерия: Когато вървим напред, срещаме минни полета навсякъде."

"Док" заявява, че руските сили сега използват дистанционно управлявани мини. "Когато нашите войници стигнат до окопите, те натискат бутон и той се взривява.“ Той е допълнил, че е видял тактиката да се използва през последните две седмици и я нарича "ново оръжие".

Има военна логика в контранастъплението на Украйна на юг. Смята се за ключово за разделяне на руските сили и достигане до окупираните градове Мелитопол и Мариупол - чак до Крим. Но фокусът върху тази ос означава, че Украйна също сега атакува руските отбранителни линии там, където са най-силни.

Генерал Търнавски е заявил, че неговите сили извършат "упорита и усърдна работа". Той е допълнил, че "всяка защита може да бъде пробита, но трябва време търпение и умели действия".

"Украйна бавно изморява врага си", е подчертал той. Русия не се интересуваше от загубата на хора и последните промени във военното им ръководство "означават, че нещо не е наред“, е добавил той и е настоял, че Украйна все още не е изпратила основната си ударна сила.

"Бавно или не, офанзивата се провежда и определено ще постигне целта си“, е заявил той.

Как можем да преценим дали е успех или провал контранастъплението?

 "Ако не е успешно нямаше да говоря с вас сега."