Русия освобождава задържани да се бият в Украйна повече от година, като им предлага (първоначално) помилване и свобода след шест месеца, дори ако са осъдени за насилствено престъпление. Но BBC разкрива, че тази сделка вече не е валидна.

Сега затворниците, изпратени на фронта, не получават помилвания, изправени са пред по-тежки условия и вместо да се приберат по-рано, трябва да се бият до края на войната. "Ако се регистрирате сега, бъдете готови да умрете", е писал мъж на име Сергей в чат на бивши руски военнопленници в Украйна. Той е разказал, че от октомври е част от нов тип военно поделение, наречено "Шторм V", където накрая попадат осъдените. "Преди можеше да си на фронта шест месеца. Но сега трябва да изкараш до края на войната", е написал той.

Когато през лятото на 2022 г. започва масовото набиране на руски затворници, то е ръководено от Евгений Пригожин, някогашен ръководител на частната военна компания "Вагнер". На затворниците се предлагаше чисто досие, пълно помилване и право да се приберат у дома след шест месеца на бойното поле.

Преди да загине в самолетна катастрофа през август, Пригожин заяви, че близо 50 000 руски затворници са били изпратени на фронтовата линия по силата на сделката - подобни цифри са цитирани и от активисти за правата на човека. Хиляди от тези затворници са загинали, но други, включително десетки осъдени за насилствени престъпления, са се върнали у дома, а някои от тях са се върнали и дори са извършили престъпления.

Руските военни поемат схемата през февруари 2023 г., като първоначално предлагат същите стимули като Пригожин. Но споразумението означава, че затворниците, освободени да се бият, могат да се приберат у дома след шест месеца и са в по-привилегировано положение от редовните войници. Това вбеси неосъдените мъже, които са мобилизирани, и техните семейства.

От прегледа на съобщенията в чата и разговорите с бойци и роднини BBC може да потвърди, че войските на "Штурм V" в момента служат по протежение на фронтовата линия от Запорожие в Южна Украйна до Бахмут в източната част на страната. Жена от Забайкалския край на руския Далечен изток, пожелала да запази анонимност, разказва пред BBC, че съпругът ѝ е бил призован в един от екипите на "Шторм V" в началото на есента на 2023 г. Тя не разкрива какво престъпление е извършил той, но заявява, че това е "сериозно обвинение".

Жената споделя, че заедно са взели решението, че ще се бие в Украйна, като са вярвали, че това ще доведе до по-бързо освобождаване.

"През февруари тази година щяха да се навършат 15 години, откакто той беше осъден. Имаше още четири, преди да бъде освободен", заявява тя.

"Условията в затвора бяха наред. Той можеше да продължи да излежава присъдата си, но това беше единственият начин да се прибере бързо у дома". Тя също така твърди, че договорът му с руското министерство на отбраната е за една година, а не за шест месеца, както е било при бившите затворници. И когато времето на съпруга ѝ на фронта изтече, той няма да получи помилване и няма да може да се прибере у дома веднага, защото договорът "автоматично ще бъде удължен".

Затворниците са предупредени за това, когато се регистрират и следват указ от септември 2022 г. на Владимир Путин, който по същество посочва, че когато договорът изтече, той не може да бъде прекратен и се подновява.

Сега единственият начин затворниците да получат пълно освобождаване е, ако получат държавна награда, станат недееспособни, достигнат максималната възрастова граница или ако самата война приключи.

Вместо помилване бившите затворници сега получават това, което се описва като условно освобождаване в края на времето им в армията. Това означава, че ако бъдат признати за виновни за ново престъпление, присъдата им ще отразява и предишните им присъди.

Президентът Путин също вече не участва в личното подписване на помилвания, което означава по-малко нежелани медийни заглавия за това, че той помилва хора, осъдени за убийства и сексуални престъпления. От ВВС са прегледали много публикации в чат стаи от мъже, които казват, че са били на първа линия в бойните действия. "Условията са малко по-добри. Получаваш пълна заплата, като в армията, и всички други придобивки и надбавки", пише един от осъдените. "Вашите шансове за оцеляване са около 25%. Аз съм щурмовик от пет месеца. От нашия взвод от около 100 души само 38 са все още живи", добавя друг.

Известни са няколко десетки случая на осъдени, озовали се на първа линия само след три-пет дни обучение. За сравнение съветските новобранци в Афганистан получаваха до шест месеца обучение преди разполагане.

От януари 2023 г. BBC Русия работи с руския уебсайт "Медиазона" и екип от доброволци за идентифициране на имената на руски бойци, загинали във войната. Повече от 8 000 военни са загинали, служейки в Украйна и най-малко 1 100 от тях са се били в частите "Шторм V" или частите, които те замениха.