Американският военнен отговор за нападението срещу американски войници в Йордания започна по-късно от очакваното, за да позволи на Иран да изтегли своя персонал от набелязаните места и да избегне по-широк конфликт между САЩ и Иран,коментира външнополитически експерти пред BBC.

Междувременно администрацията на Байдън започна да се сблъсква с неудобни въпроси и критики от страна на републиканците, насочени към момента и силата на американския военен отговор.

"Ударите на САЩ са насочени към намаляване на военния капацитет на подкрепяните от Иран фракции, но не и към ескалация на конфликта между Вашингтон и Техеран, въпреки че това е малко вероятно да предотврати някои бъдещи атаки", е заявил Мик Мълрой, бивш помощник-министър на отбраната на САЩ за Близкия изток.

Според него крайната полза от забавянето на американските удари ще бъде "избягването на пряка война" между САЩ и Иран.

САЩ извършиха въздушни удари срещу Корпуса на гвардейците на революцията на Иран (IRGC) и присъединените към Иран фракции, действащи в Ирак и Сирия, на общо седем места, а според служители на Пентагона въздушните сили на САЩ са ударили общо 85 отделни цели.

Въпреки че Белият дом и Пентагонът многократно обявиха, че избягват обявяването на контраудари, експерти смятат, че точно това са направили САЩ с крайното намерение да избегнат по-широка война с Иран.