От три дни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обикаля из Близкия изток в опит да овладее ситуацията, която заплашва да излезе извън контрол, пише BBC.

Израел в петък (3 ноември). Йордания в събота. Западният бряг, Ирак и Турция в неделя (междувременно успя да посети Кипър и Ирак).

Всяка спирка поставяше своите предизвикателства и даваше повод за песимизъм по отношение на постигнатия напредък. Основното предизвикателство пред държавния секретар на САЩ е, че той се опитва да намери златната среда там, където в момента такава не съществува.

В петък Блинкен насърчи израелските лидери да направят временни паузи във военните действия, за да облекчат хуманитарната помощ и да насърчат освобождаването на заложници - ход, който израелският министър-председател бързо отхвърли.

На следващия ден той се срещна с представители на арабските съседи на Израел. Всички те призоваха за незабавно прекратяване на огъня. Йорданският външен министър Айман Сафади заяви, че Израел извършва военни престъпления.

Приблизително по същото време в САЩ президентът Джо Байдън е попитан дали е постигнат напредък в осигуряването на тези хуманитарни паузи. Той вдигна палец нагоре и отговори "да".

Оптимизмът на президента рязко контрастираше с настроението на място в Близкия изток.

Сякаш за да подчертае напрежението в региона, неделните спирки на Блинкен бяха извършени под прикритието на секретността. Той пътува до Рамала, за да се срещне с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, в конвой от бронирани джипове и микробуси, преминавайки през улици, оградени от войници от Палестинската дворцова гвардия.

Той пристигна в Ирак под прикритието на нощта. Секретарят и дипломатическият му антураж облякоха бронежилетки и каски за краткото пътуване с хеликоптер от летището в Багдад до посолството на САЩ, където след това се отправи с автомобил на среща с министър-председателя Мохамед Шиа' Ал Судани.

В понеделник той се срещне с турски официални лица - само ден след като президентът на Турция Реджеп Ердоган отзова посланика на страната си в Израел и заяви, че е приключил с контактите си с Нетаняху. "Изтрихме го, изхвърлихме го", заяви турският президент, който си намери причина да не присъства на срещата с Блинкен.

Всеки път, когато Блинкен потушава един пожар, изглежда се появява друг.

Попитан на летището в Багдад дали споделя оптимизма на американския президент относно шансовете да убеди Израел да се съгласи на паузи и да накара арабите да приемат, че прекратяването на огъня е нереалистично на този етап.

Той е заявил "да" и за двете.

Американците продължават да работят с израелците, за да отговорят на опасенията относно "спецификата и практическите аспекти" на това как да бъдат осъществени хуманитарните паузи.

Що се отнася до арабите, заявява Блинкен, има различия в мненията относно прекратяването на огъня, но всички, с които е разговарял, смятат, че хуманитарните паузи могат да помогнат за освобождаването на заложниците, да увеличат разпределението на помощта в Газа и да ускорят извеждането на чуждестранните граждани от Газа.

"През последните дни имаме важен напредък там", е коментирал Блинкен, но "има и реални усложнения, които го съпътстват".

Засега обаче изглежда, че никой не вярва на това, което "продава" Блинкен, отчасти защото и израелците, и арабските страни се справят със собствения си вътрешен натиск, който отдалечава двете страни една от друга.