Членовете на 3-та щурмова бригада на Украйна, която включва известният полк "Азов“, ще посетят Брюксел на 28 юли като част от обиколка из Европа за набиране на доброволци и набиране на средства, пише Brussels Times.

Обиколката ще обхване девет европейски града, включително Ротердам, Берлин и Варшава. Входът за събитията не е безплатен, което предоставя не само възможност за разговор с членове на бригадата, но и възможност да гледате украински танцови изпълнения.

Според Центъра за анализ на европейската политика (CEPA), американски мозъчен тръст, над 900 доброволци се присъединяват към бригадата всеки месец.

3-та десантно-щурмова бригада води началото си от полка "Азов“. И двете групи са основани от крайнодесния украински политик Андрий Билецки.

Сформиран като доброволческа част през 2014 г., "Азов“ участва основно в битки срещу подкрепяните от Москва проруски сепаратисти в Източна Украйна. Първоначално полк, по-късно е интегриран в състава на Украинската национална гвардия като бригада.

Както отбелязва изданието, бойците от "Азов“ са спечелили репутацията на герой сред украинците за тяхната издръжлива, но в крайна сметка безрезултатна защита на завода за стомана "Азовстал“ по време на обсадата на Мариупол от руската армия през 2022 г.

Но през 2016 г. правозащитните организации Amnesty International и Human Rights Watch обвиниха членовете на "Азов“ в извършване на нарушения на човешките права, включително изтезания.

"Връзките на Азов с ултранационалистически кръгове подхраниха наратива, използван от Кремъл, който твърди, че стратегията му за нахлуване отчасти включва "денацификацията“ на съседната страна“, пише още Brussels Times.