Офанзивата на Трета десантно-щурмова бригада на ВСУ в Харковска област има няколко цели и задачи. Като цяло става дума за унищожаване на сили и средства, както и на отбранителни позиции, които руснаците са изградили "доста добре“, предава УНИАН.

"Тоест, сега те са ги загубили и това за тях означава невъзможност за повече или по-малко стабилна защита, тоест те са в състояние, в което не знаят със сигурност дали ще могат да задържат позиции, ако отново имаме контраофанзиви. Тоест техните нападателни действия имат отчасти отбранителен характер. И второ, това е унищожаването на руските сили и средства. Защото дори ако погледнете седмичните ни отчети, сега унищожаването на бронетехниката върви доста добре и това е основното“, казва Александър Бородин, представител на Трета отделна десантно-щурмова бригада, по украинското радио.

Както обясни представител на бригадата, руснаците могат да възстановят пехотата, тъй като те "на практика имат резерв след резерв, това е безкраен ресурс“. FPV дронове и артилерия също са "безкраен ресурс“ за руснаците. Но не може да се каже същото за бронираните машини и артилерийските установки, тъй като техният военно-промишлен комплекс е труден за възстановяване. Ето защо това са важни цели за украинската армия.

Една от целите на Третата щурмова операция беше да се скове силата на 20-та армия на Руската федерация. В резултат на настъпателни действия украинските войници са постигнали успех в това.

"Трябва само да разберете, че ние винаги имаме поне 1 дивизия на бригада, а всъщност има 2 дивизии, тоест силите на противника ни превъзхождат значително и не само по личен състав, но и по сили и средства, в привличането на авиация, артилерийска поддръжка и т.н.“, добави Бородин.