Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна опроверга информацията, че Райън Рут, заподозрян за опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, е участвал в Международния легион, предава украинската New Voice.

От ведомството отбелязват, че Рут никога не е служил в Международния легион на ГРУ и няма никаква връзка с подразделението. ⠀

"Слуховете, разпространявани в някои медии, не са верни", допълват от ГРУ.

В същото време говорител на Международния легион е потвърдил пред CNN, че Рут се е свързвал с тях няколко пъти, но е заявил, че никога не е бил част от военно подразделение, в което се сражават чуждестранни доброволци.

Бригадата "Азов" също отрича Рут да е бил свързан с тяхното подразделение. 

В изявление на "Азов" се посочва, че Рут не е свързан с "Азов" и никога не е имал никаква връзка с тях, както и че всеки може да се присъедини към мирната демонстрация в подкрепа на Мариуполския гарнизон, на която е присъствал.

"Смятаме, че разпространението на разказа за евентуалната връзка на "Азов" с Райън Уесли Рут играе в полза на руската пропаганда и дискредитира 12-а бригада специални сили "Азов" на Националната гвардия на Украйна и СБУ като цяло", се посочва още в изявлението.

На 15 септември щабът на кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия съобщи, че по Доналд Тръмп е било стреляно, но е в безопасност.

Малко по-късно шерифската служба на окръг Мартин задържа заподозрян, за когото се смята, че е свързан с инцидента със стрелбата. Самият Тръмп заяви, че не е бил ранен по време на стрелбата.

Според Fox News, позовавайки се на източници от правоохранителните органи, заподозреният за стрелбата е идентифициран като Райън Уесли Рут.

Предполага се, че Рут е бил въоръжен с автомат в близост до Trump International Golf Club, когато бившият президент на САЩ е играл голф в следобедните часове.

Според представители на правоприлагащите органи заподозреният  е успял да вкара дулото на пушката през оградата. Той бил на 300-500 метра от Тръмп, когато "Сикрет сървис" забелязали Рут и открили огън. Мъжът успял да избяга, но по-късно бил арестуван.