Командирът на 1-ви щурмови батальон на Трета отделна десантно-щурмова бригада ("Азов“) Владимир Фокин съобщи за много тежка обстановка в зоната им на отговорност в Харковска област, предава УНИАН.

По време на телемаратона военният съобщи, че руснаците са променили тактиката и са преминали към активни щурмови действия. Те използват тежка, автомобилна и колесна техника, а също така извършват нападения "на крака“ в групи от шест до 10 души. "На практика противникът извършва щурмове по цялата зона на отговорност на Трета отделна десантно-щурмова бригада. Смятам, че по този начин той просто сковава нашите сили“, подчерта Фокин.

Той отбеляза, че информация за текущата ситуация на Боровско направление е в откритите източници. "Нека да разгледаме [ситуацията] на север от зоната на отговорност на нашата бригада. Ситуацията е трудна, тъй като врагът е превзел напълно населената местност Песчаное и продължава да напредва към левия бряг на река Оскол. И го прави много добре. Фактически му остават два километра до брега на реката. Те отрязват силите на две посредата и логистичен маршрут. Например към Боровая и по-на север, към Купянск – този логистичен маршрут вече не съществува“, подчерта военният.

На уточняващ въпрос дали става дума за магистралата Боровая-Купянск-Узловая, която фактически е под огневия контрол на руснаците, той отговори утвърдително. "Да, за загубата на този логистичен маршрут, той е напълно под огневи контрол на противника, на противника му оставаха по-малко от два километра сутринта (24 септември - УНИАН).

Той заяви още, че на юг от зоната за отговорност на 3-та специална бригада руснаците са превзели село Невское, близо до Макеевка. Това им е дало възможност да преминат река Черен жребец от левия бряг на десния.

"Смятам, че те ще продължат да настъпват на запад и северозапад, ще се обединят със своите сили в района на Макеевка и ще настъпят на запад и северозапад към населените места Грековка, Шайковка, Чернещина, Нижнее и Верхнее Соленое“, добави военният.

Фокин отбеляза, че за поддържане на темпа на непрекъснати атаки от Руската федерация не е необходимо да се привличат допълнителни ресурси, тъй като руските части постоянно се попълват със свежи живи сили от резервите, а също така имат способността бързо да възстановяват и ремонтират повредената техника.

"Врагът приема до хиляда новопристигнали бойци на дивизия всяка седмица, които веднага пристъпват към щурмови операции. Врагът няма проблеми с жива сила, няма проблеми с боеприпаси. Броят на FPV дронове, които използва в момента, е някъде 2 към 1 за тях. Тоест предимството е на тяхна страна, за съжаление“, завърши той.