Главният прокурор и службата за сигурност на Азербайджан съобщиха в съвместно изявление, че Араик Арутюнян е бил задържан по "подозрение за водене на агресивна война “ срещу Азербайджан и предполагаеми военни престъпления, предаде France24

49-годишният Араик Арутюнян оглави сепаратисткото правителство по време на въоръжения конфликт през 2020 г. между Баку и Ереван за контрол над планинския анклав и се оттегли в началото на септември, малко преди офанзивата на Баку. 

Няколко високопоставени представители на бившите власти и военно командване на Карабах бяха задържани, включително Рубен Варданян – известен милиардер, който оглавяваше сепаратисткото правителство на региона между ноември 2022 г. и февруари. 

Министерството на външните работи на Армения заяви, че страната "ще предприеме всички възможни стъпки за защита на правата на незаконно арестуваните представители на Нагорни Карабах.

Сепаратистките власти в отцепилия се регион се съгласиха да се разоръжат, да разпуснат правителството си и да се реинтегрират с Азербайджан след еднодневната военна операция на Баку в края на септември.

Централното правителство в Баку провежда преговори за "реинтеграция" със сепаратистки лидери, но главният прокурор на Азербайджан Камран Алиев съобщи, че е започнало криминално разследване на престъпления, извършени от 300 сепаратистки служители.