Азербайджан е подал молба за присъединяване към БРИКС. Това съобщи ръководителят на пресслужбата на Министерството на външните работи на страната Айхан Хаджизаде, предава РИА Новости.

"Азербайджан вече е подал официално заявление“, обяви представителят на ведомството.

БРИКС е междуправителствена организация, създадена през 2006 година, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства.

В началото на юли в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана бе приета "Съвместна декларация за установяване на стратегическо партньорство между Република Азербайджан и Китайската народна република“. Съгласно параграф 4.5 от декларацията, азербайджанската страна изразява желанието си да се присъедини към БРИКС, а китайската страна приветства сътрудничеството с Азербайджан.

За интереса на Баку към сътрудничеството с асоциацията бе подчертано и в съвместно изявление, публикувано преди ден от президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев. В документа се отбелязва, че Москва подкрепя този стремеж на Баку.

Освен това Путин покани Алиев на среща във формат "аутрич“, която ще се проведе като част от тази на върха на БРИКС в Казан през октомври тази година. Бе съобщено, че ще присъстват представители на около 10-15 "приятелски“ държави.