"Алтернатива за Германия“ (АзГ) събра 28 депутати от девет партии в Европейския парламент, което ще бъде достатъчно за формирането на нова еврогрупа – "Европа на суверенните нации“, съобщава националният ежедневник Die Welt.

АзГ иска да привлече представители на крайнодесни партии в своята група в Европейския парламент: Reconquête от Франция, "Конфедерация“ от Полша, "Възраждане“ от България, Se Acabó La Fiesta ("Край на партията“) от Испания, "Свобода и директна демокрация“ от Чешката република, "Републиканското движение“ от Словакия, "Нашата родина“ от Унгария и "Съюз на хората и справедливостта“ от Литва.

Групата все още не е сформирана, но AзГ е провела успешни преговори с всички партии за съвместна работа. В същото време германците отказаха да включат някои от най-противоречивите депутати - по-специално Гжегож Браун от Полша и Милан Мазурек от Словакия.

Сформирането на групата трябва да бъде обявено официално във вечерните часове на деня.

Преговорите за ключови позиции в групата все още продължават, но според Die Welt тя трябва да бъде оглавена от представителя на АзГ Рене Ауст.

АзГ, която има 14 евродепутати, бе изключена от "Идентичност и демокрация“ заради спорните изказвания на нейния водещ кандидат Максимилиан Кра за Холокоста.