Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей изрази скръбта си от ликвидацията на лидера на групировката ХАМАС Яхия Синвар в изявление, споделено в неговия официален акаунт в X в събота, пише CNN.

Хаменей определя смъртта на Синвар като "болезнена“ загуба за "Фронта на съпротивата“ – визирайки мрежа от подкрепяни от Иран регионални проксита, включително ХАМАС – но обеща, че "съпротивата“ ще продължи.

Фронтът "не спря напредъка си след мъченичеството на видни фигури“, посочи той, визирайки предишни лидери на ХАМАС, ликвидирани от Израел през годините. "По същия начин няма да се поколебае и с мъченичеството на Синвар“.

В своето изявление, адресирано до мюсюлманските държави  и "смелата младеж в региона“, Хаменей похвали Синвар за това, че е посветил живота си на борбата срещу Израел и заяви, че "всичко по-малко от мъченичеството би било недостойна съдба“ за лидера на групировката.

Синвар, смятан от Израел за главния архитект на смъртоносната атака на терористите от 7 октомври, която постави началото на войната в Газа, беше убит от израелските сили по време на рутинен наземен патрул в Рафа в сряда, разкриха израелски официални лица. ХАМАС потвърди смъртта му.