В екипа на американския вицепрезидент Камала Харис има текучество, причинено, наред с други неща, и от опасенията за нейните политически перспективи, пише интернет порталът Axios, позовавайки се на източници.

Според портала някои служители в офиса не искат да бъдат свързвани с Харис. Те биха предпочели да работят върху предизборния щаб на действащия президент Джо Байдън, ако той реши да се кандидатира, или за друг по-обещаващ кандидат на демократите, ако се появи такъв. Някои търсят по-голяма финансова стабилност или искат да уредят личния си живот. Като примери за напускането на апаратчиците Axios цитира началника на комуникационния отдел на вицепрезидента Ашли Етиен и прессекретаря Симона Сандърс.

Други източници на портала обаче опровергават тези тези, на първо място изявленията за съмнения относно перспективите на Харис. Те посочват, че подновяването на кадрите е съвсем естествено в светлината на умората на персонала "поради натоварения график през първата година на управлението на Харис, както и предвид кампанията и трудния процес на прехвърляне на властта от предишната администрация“.

Ако апаратът на Харис не успее да се справи със "смущението си в редиците си", това може да навреди на перспективите за избиране и назначаване на жени на високи постове в американската политика, пише Axios. В историята на Съединените щати жена никога не е била президент.

По-рано CNN съобщи, че Харис и нейният офис са изтощени от липсата на смислена работа и напрежението с кабинета на президента на САЩ Джо Байдън. Освен това рейтингът за одобрение на дейността на вицепрезидента спадна. Самата Харис отхвърли предположението, че не й се възлагат важни задачи, а говорителят на Белия дом Джен Псаки написа в "Туитър“, че вицепрезидентът е не само "жизнено важен партньор“ на Байдън, но и "решителен лидер, който се занимава с ключови проблеми в страната“.

През март президентът Байдън възложи на Харис отговорността да се справи с миграционните проблеми в страната, което американските медии определиха като основното "главоболие" на новата администрация. В тази връзка тя стана обект на активна критика от страна на републиканците.

Превод и редакция: Юлиян Марков